StoryEditor

Podľa Dzurindu chce Fico kauzu okolo SPF zamiesť pod koberec

13.11.2007, 11:59
Autor:
SITASITA

Postoj predsedu vlády Robert Fica ku kauze okolo námestníka riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislava Brízu svedčí podľa predsedu SDKÚ - DS Mikuláša Dzurindu o tom, že ju chce "zamiesť pod koberec". Ako ďalej uviedol líder opozície na dnešnej tlačovej konferencii SDKÚ - DS, nestačí žiadať odchod bezvýznamného úradníka, keď ide naozaj o veľkú politickú kauzu, za ktorú musia niesť zodpovednosť ústavní činitelia. "Únik alebo finta predsedu vlády je veľmi priehľadná, ide o spreneverenie obrovského majetku, ktorý bol takto spreneverený pod taktovkou konkrétnej politickej garnitúry, konkrétnej vládnej koalície, a preto tie konzekvencie musia byť politické, nie technické, smiešne úradnícke," dodal Dzurinda.
Predseda SDKÚ - DS ďalej uviedol, že ešte v utorok predloží návrh prezídiu strany, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej by sa mal odvolávať minister Miroslav Jureňa. Dzurinda chce podľa jeho slov poradiť premiérovi, aby zrušil resp. skrátil výlet svojho ministra Jureňu a aby ho bezodkladne odvolal. Zároveň Fica vyzval, aby začal spreneverené pozemky zachraňovať. V tejto súvislosti ďalej uviedol, či sa Fico bojí jednej smiešnej malej "eseročky" ktorú vlastnia priatelia jeho koaličného partnera. "Je to škandalózne, že sa Robert Fico doteraz nezobudil, nespamätal a nezačal v tejto oblasti konať. Nech to bleskovo odkúpia naspäť. Spreneveriť majetok za pol druha miliardy korún za sumu necelých 13 mil. Sk to je predsa nenormálne, lúpež, obrovská lúpež priamo pod rukami Roberta Fica," konštatoval Dzurinda. Zároveň vyjadril vieru, že koná aj generálna prokuratúra, pričom uviedol že sa na to mieni generálneho prokurátora v krátkom čase opýtať. Podľa predsedu SDKÚ - DS Fico žiada od ministra Jureňu hlavu bezvýznamnej figúrky, a zároveň tým ponúka ministrovi Jureňovi únikovú cestu. Ako ďalej uviedol Dzurinda, Bríza bude nahradený novou postavičkou, rovnako poslušnou a rovnako ochotnou poslúžiť. "Je neprípustné, aby si stabilitu vládnej koalície Fico kupoval privieraním očí nad kriminalitou. Dôsledky musia znášať ústavní činitelia, dôsledky musia byť prísne politické," dodal.
"Tu krádež, zlodejina, korupcia, klientelizmus kole očí, to predsa nie je normálne, aby nalákali babičku na necelých 12 mil. Sk a hneď zajtra to predali kšeftárom, ktorí to zhodnotia 115-násobne," uviedol Mikuláš Dzurinda. Táto vládna koalícia si podľa neho "rozkolíkovala" krajinu, podelila si sféry vplyvov, pričom "ruka ruku kryje." Ako na tlačovej konferencii informovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, na januárovú schôdzu parlamentu SDKÚ - DS opätovne predloží návrh novely zákona, prostredníctvom ktorej, budú musieť byť zmluvy, na základe ktorých fond vydáva reštituentom náhradné pozemky, publikované na webe. Ako ďalej uviedla je presvedčená, že najúčinnejší nástroj na kontrolu nakladania so štátnym majetkom je verejná kontrola a tento príklad to ukázal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:13