StoryEditor

NRSR: Nemocnice by nemali byť akciovými spoločnosťami

18.10.2007, 12:18
Autor:
TASRTASR

dravotnícke zariadenia by sa nemali transformovať na akciové spoločnosti. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.
Rezort zdravotníctva ako predkladateľ zákona tento krok vysvetľuje tým, že zmenou zdravotníckeho zariadenia na akciovú spoločnosť stratil štát jeden z nástrojov zabezpečujúcich kompetenciu štátnej správy nad zdravotnou starostlivosťou a výkonom štátnej zdravotnej politiky. Ministerstvo tiež tvrdí, že pokračujúca transformácia by spomalila proces čerpania a implementácie štrukturálnych fondov v rámci operačného programu Zdravotníctvo.
Úprava zastavuje transformáciu zdravotníckych zariadení od 30. decembra 2007 a zároveň garantuje, že "štát zostane vlastníkom fakultných zdravotníckych zariadení, zdravotníckych zariadení s celonárodnou pôsobnosťou a tých, ktoré plnia osobitné úlohy v mimoriadnych situáciách".
Z časového hľadiska súčasná novela rieši zdravotnícke zariadenia v priamej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Rezort sa však v neskoršom období nebráni riešiť danú problematiku aj v zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti územnej samosprávy tak, ako to požadovalo v pripomienkovom konaní ministerstvo financií.
Novela zároveň definuje pevnú a koncovú sieť poskytovateľov, rozčleňuje Slovenskú komoru iných zdravotníckych pracovníkov, asistentov, laborantov a technikov na päť samostatných komôr. Dopĺňa tiež povolanie laborant pre zdravotnícke pomôcky.
Ďalej sa definuje odborná spôsobilosť pri nezačatí výkonu zdravotníckeho pracovníka a určujú sa podmienky akreditácie, osvedčenia o akreditácii a povinnosti vzdelávacej ustanovizne. Zavádza sa aj register vydaných dokladov o ďalšom vzdelávaní zdravotníckych pracovníkov a akreditované kurzy prvej pomoci a kurzy inštruktorov prvej pomoci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:33