StoryEditor

Vláda v prípade zdražovania po zavedení eura odškodní isté skupiny ľudí

21.12.2007, 15:12
Autor:
TASRTASR
Ak by po vstupe Slovenska do eurozóny nastal cenový nárast niektorých komodít, vláda sa bude snažiť kompenzovať isté skupiny občanov. V rozhovore to potvrdil predseda parlamentu Pavol Paška.

Nástrojov na kompenzovanie je podľa neho veľmi veľa. "Prvým je komunikácia. A potom veľmi precízne sledovanie dopadov. Vzhľadom na to, že legislatívno-regulačná činnosť má svoje echo, ktoré môže byť časovo až polroka, musíme niečo predvídať," vysvetlil Paška.

Ako sa vyjadril, monopoly musia počítať s tým, že vláda bude veľmi tvrdo tlačiť, aby nezneužili situáciu. "Dnes je najväčší problém oblasť bežnej dennej spotreby, ale to má celoeurópsky kontext. Vláda dôjde s regulatívmi, či sa to niekomu páči alebo nie," podotkol s tým, že nikto nemôže spochybňovať úprimný záujem exekutívy robiť len také zásahy, ktorých cieľom je udržateľnosť.

Na druhej strane poukázal na to, že je nedorozumením tvrdiť, že prechod na euro bude znamenať aj prechod na európske ceny. "Nič sa neudeje, relatívne človek dostane ten istý objem peňazí v inej mene, ale aj tá cena bude pomerovo to isté," vysvetlil šéf parlamentu. Podľa jeho slov to staré členské krajiny trošku podcenili a cenové nárasty boli relatívne vysoké. "Už krajina ako Slovinsko sa snažila eliminovať dopady, niekde úspešne, niekde menej úspešne. Faktom je, že aj Európa má očakávania, pretože Slovensko bude reálne prvá postkomunistická krajina, ktorá prijme euro," poznamenal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:22