StoryEditor

Kovarčík: Anulovanie Mikušovej voľby nie je odplata za kandidatúru

10.07.2007, 14:35
Autor:
TASRTASR

Anulovanie voľby Tibora Mikuša za predsedu krajskej organizácie ĽS-HZDS v Trnave v žiadnom prípade nie je odplatou za jeho kandidatúru na predsedu strany. Pre TASR to uviedol poslanec ĽS-HZDS a krajský predseda z Nitry Ján Kovarčík.
"Sú určité termíny, ktoré sú pre riešenie takýchto problémov. To znamená, že rozhodcovská komisia má do určitého termínu reagovať. Zaoberala sa tým a teraz došla k uzáveru," odpovedal Kovarčík na otázku, prečo komisia anulovala voľbu až teraz, po celorepublikovom sneme ĽS-HZDS, keď k pochybeniu prišlo už dvanásteho mája 2007.
"Krajský snem by sa mal opakovať. Je to celkom logické, boli porušené stanovy a niekto z delegátov naniesol tento problém na rozhodcovskej komisii, ktorá rozhodla," uviedol Kovarčík. Na rozhodcovskú komisiu predložil podľa denníka Pravda otázku regulárnosti Mikušovho zvolenia jeho protikandidát Pavol Scholz. Rozhodcovská komisia ĽS-HZDS napokon voľbu Tibora Mikuša za predsedu trnavskej krajskej organizácie anulovala.
Ako pre denník Pravda uviedol šéf rozhodcovskej komisie Stanislav Husár, pri opakovanej voľbe Mikuša na jarnom krajskom sneme sa dostal do obehu jeden lístok navyše.
Medzinárodný volebný pozorovateľ Občianskeho oka Peter Novotný pre TASR uviedol, že ak je vo volebnej urne vyšší počet volebných lístkov, ako bolo vydaných, znamená to závažné narušenie volebného procesu. Niektorý z voličov totiž použil viac ako jeden volebný lístok, prípadne hlasovali ľudia, o ktorých komisia nemá záznam, že hlasovací lístok prebrali.
Na problém podľa Pravdy upozornil predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dva týždne pred snemom, na ktorom mal proti nemu kandidovať vtedajší podpredseda strany Viliam Veteška s podporou práve Tibora Mikuša. Keď Veteška kvôli vážnym zdravotným problémom z volebného súboja odstúpil, proti Mečiarovi kandidoval samotný Mikuš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:22