StoryEditor

Krvavá dráma na fínskej škole

07.11.2007, 18:45
Juhofínskym mestom Tuusula dnes otriasla streľba na strednej škole, ktorá si vyžiadala najmenej osem obetí. Pri následnej prestrelke s políciou bol zranený aj páchateľ -- 18-ročný maturant. Údajne sa sám strelil do hlavy.
Tragické krviprelievanie na školách sa nevyhýba ani pokojnému severu Európy. Juhofínskym mestom Tuusula dnes otriasla streľba na strednej škole, ktorá si vyžiadala najmenej osem obetí. Pri následnej prestrelke s políciou bol zranený aj páchateľ – 18-ročný maturant. Údajne sa sám strelil do hlavy.

Panika v triedach
Streľba sa na gymnáziu v Tuusule ozvala dopoludnia okolo 11. hodiny. V tom čase sa v budove nachádzalo niekoľko stoviek ľudí. Podľa očitých svedkov mladík prechádzal chodbami a strieľal cez dvere tried. O život prišla riaditeľka školy, ostatní mŕtvi sú pravdepodobne študenti. Žiaci aj pedagógovia utekali zo školy všetkými možnými cestami, mnohí aj cez rozbité okná. Najmenej jedného človeka so zranením hlavy previezli v kritickom stave do nemocnice. Menej vážne zranenia utrpelo ďalších deväť ľudí.

Varovanie na internete
Miestne médiá dávajú tragédiu do súvislosti s videonahrávkou, ktorú strelec zverejnil na internetovej stránke YouTube.com. Na nej mladík s prezývkou Sturmgeist89 (v nemeckom preklade bojový duch, číslo 89 zrejme znamená rok narodenia páchateľa) vopred oznamuje, čo sa chystá urobiť. Na zázname s názvom Masaker na strednej škole Jokela – 7. november 2007 je zachytená škola, kde sa tragédia odohrala. Gymnázium následne počítačovým trikom vyletí do vzduchu. Potom sa objavuje do červena sfarbená fotografia muža, ktorý mieri zbraňou do kamery. V sprievodnom texte mladík v angličtine vyhlasuje: „Som cynický existencionalista. Som pripravený za svoju vec aj zomrieť.“ Ďalej text naznačuje, že za svojich nepriateľov považuje „indivíduá, ktoré nie sú hodné ľudskej rasy.“ YouTube.com popoludní príslušné stránky stiahol.

Systematické zabíjanie
Tuusula, malé 30–tisícové mestečko leží asi 50 kilometrov severne od Helsínk. Na gymnáziu Jokela študujú zhruba tri stovky mladých ľudí. Učitelia potvrdili, že strelec bol študentom tejto školy. „Bolo to neskutočné. Žiak, ktorého som učil, bežal oproti mne, kričal a mal v ruke zbraň,“ povedal profesor Kimo Kiuru. Útočník podľa neho vôbec nepôsobil zmäteným dojmom. „Pohyboval sa systematicky po chodbách školy, klopal na dvere a strieľal do nich,“ opísal Kiuru dianie vnútri školy. Vo chvíli streľby vraj učil ôsmakov, ktorým potom pomáhal utekať oknami triedy von.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 15:17