StoryEditor

Po trojmesačnej prestávke pokračuje proces o pápayovcoch

18.09.2007, 09:40
Autor:
TASRTASR

Po trojmesačnej prestávke by malo v stredu od rána pokračovať na Krajskom súde v Trnave hlavné pojednávanie vo veci vraždy klanu pápayovcov. Zo spolupáchateľstva a účastníctva na trestnom čine vraždy, z nedovoleného ozbrojovania a vydierania sú obžalovaní Szilárd a Csaba R. a Richard V. z Dunajskej Stredy. Ani jeden z nich však nie je priamym vykonávateľom skutku, ale aj osem rokov po vykonaní vraždy dvaja stále neznámi strelci.
Obžalovaných mužov stíhajú na slobode po tom, ako im pre súdne prieťahy pominula päťročná vyšetrovacia väzba.
Senát naposledy v polovici júna vypočúval svedkov, ktorí mali objasniť okolnosti streľby na pápayovcov pri obci Trstice, ktorá predchádzala samotnej vražde členov gangu. Pri nej mali byť aktérmi dvaja z obžalovaných. Svedkovia však postupne svojimi výpoveďami vylučujú účasť Szilárda R. a Richarda V. na streľbe, ďalší svedkovia z miesta vraždy pápayovcov po rokoch zase zabudli na bližšie okolnosti skutku. Senát má počas celého konania problémy s vypočúvaním svedkov, ktorí sa opakovane na predvolania do Trnavy nedostavujú.
Najmasovejšia mafiánska poprava členov klanu pápayovcov sa stala 25. marca 1999 v klube Fontána v Dunajskej Strede. Do podniku vnikla trojica mužov so samopalmi a kuklami na hlavách. Jeden z nich zakričal, že ide o policajnú akciu a hosťom prikázal ľahnúť si na zem. Ďalší dvaja vybehli na poschodie, kde boss Tibor Pápay so spoločníkmi hrali karty. Zaznelo 113 výstrelov. Páchatelia po čine utiekli. Objednávateľom vraždy členov znepriateleného gangu mal byť Ľudovít S. Ten ušiel po vražde za hranice. Z účasti na čine boli obžalovaní spolu piati muži, jeden z nich je už mŕtvy. Pojednávanie sa týka troch, ďalší, Andreja R. vyčlenili na samostatné pojednávanie, ale podľa poznatkov súdu je v súčasnosti nezvestný. Neznámi zostávajú aj dvaja strelci.
Proces s obžalovanými sa začal v roku 2004. Súčasný senát dostal kauzu na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR po tom, ako sa predchádzajúci senát Krajského súdu v Trnave dopustil procesných pochybení. V čase jeho študovania niekoľkozväzkového spisu totiž pominula obžalovaných päťročná vyšetrovacia väzba a museli ich preto prepustiť na slobodu. Na všetky pojednávania sa doteraz dostavili v plnom počte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:30