StoryEditor

Londýnski kritici zverejnili nominácie na výročné ceny

14.12.2007, 12:34
Autor:
SITASITA

Združenie londýnskych filmových kritikov zverejnilo nominácie na svoje výročné ceny. Po osem nominácií udelili britským filmom Control a Pokánie. Ani jeden z nich ale nie je nominovaný v kategórii Film roka. Päticu nominovaných snímok v tejto kategórii tvoria: Táto krajina nie je pre starých, Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, There Will Be Blood, Zodiac a Bournovo ultimátum.
V kategórii Režisér roka nominovali londýnski kritici bratov Coenovcov za kriminálnu drámu Táto krajina nie je pre starých, ktorá má štyri nominácie, Paula Thomasa Andersona za drámu There Will Be Blood s rovnako štyrmi nomináciami a Davida Finchera za kriminálny triler Zodiac (spolu dve nominácie). O cenu v rovnakej kategórii sa bude uchádzať aj nemecký režisér Florian Henckel von Donnersmarck s drámou Životy tých druhých, ktorá získala Oscara ako Najlepší cudzojazyčný film roka 2006, a rumunský režisér Cristian Mungiu so snímkou 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, ktorá tento rok prekvapivo získala Zlatú palmu na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.
Control i Pokánie sú nominované v kategórii Britský film roka, spolu s muzikálom Once írskeho režiséra Johna Carneyho, trilerom Prísľuby z východu v réžii Davida Cronenberga a drámou This Is England Shanea Meadowsa.
Londýnski kritici každoročne udeľujú ceny v 14 kategóriách. Nominácie sa im tentoraz podarilo rozdeliť medzi 36 filmov, z ktorých 23 získalo len jednu. Keďže je osem kategórií "rezervovaných" pre britské filmy a umelcov, domáce snímky tvoria väčšinu nominovaných. Len málo z nich sa ale dokázalo prebojovať do šiestich "otvorených" kategórií. Britský herec Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood) je nominovaný v hlavnej mužskej hereckej kategórii spolu s Ulrichom Mühem (Životy tých druhých), Caseym Affleckom (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom), Georgeom Clooneym (Michael Clayton) a Tommym Lee Jonesom (In the Valley of Elah). Najlepšia herečka vzíde z pätice: Laura Linney (The Savages), Marion Cotillard (Edith Piaf), Maggie Gyllenhaal (Sherrybaby), Angelina Jolie (Sila srdca) a Anamaria Marinca (4 mesiace, 3 týždne a 2 dni). Režisér holandského pôvodu Anton Corbijn (Control) je nominovaný v kategórii Britský režisér roka. Päticu dopĺňajú: Joe Wright (Pokánie), Paul Greengrass (Bournovo ultimátum), Shane Meadows (This Is England) a Danny Boyle (Sunshine).
Hudobnú drámu Control nominovali aj v kategóriách Britský herec roka (Sam Riley), Britská herečka roka (Samantha Morton), Britský herec vo vedľajšej úlohe (Toby Kebbell), Britský herecký prelom (Sam Riley) a Britský filmársky prelom (Corbijn a scenárista Matt Greenhalgh). Historickú romancu Pokánie, ktorá vo štvrtok získala sedem nominácií na ceny Zlatý glóbus, nominovali londýnski kritici aj v kategóriách: Britský herec (James McAvoy), Britská herečka (Keira Knightley), Britská herečka vo vedľajšej úlohe (Írka Saoirse Ronan a Vanessa Redgrave), scenár (Christopher Hampton) a Britský herecký prelom (Saoirse Ronan).
Slávnostné odovzdávanie cien bude v londýnskom Grosvenor House Hotel v piatok 8. februára 2008 - dva dni pred odovzdávaním cien Britskej filmovej akadémie (BAFTA).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:08