StoryEditor

Do novely o VŠ sa zapracovávajú Mečiarove pripomienky

01.07.2007, 12:20
Autor:
SITASITA

Do novely vysokoškolského zákona sa na poslednú chvíľu zapracovávajú zásadné pripomienky predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Vyhlásil to pred novinármi minister školstva Ján Mikolaj. Parlament by sa mal novelou zaoberať tento týždeň. Podľa Mikolaja zmeny sa týkajú okrem spoplatnenia externistov aj tvorby vedecko-technologických parkov v rámci vysokých škôl a uplatnenia absolventov na trhu práce. Mečiar podľa ministra "povedal, že by bolo vhodné, keby sa nám podarilo do novely uplatniť vzťah absolventa a reálnych potrieb spoločnosti". Líder ľudovej strany tiež požaduje, aby firmy mohli získavať cez rôzne granty a štipendiá najlepších žiakov.

Mikolaj naďalej odmieta stiahnutie novely z parlamentu. "Zásadné pripomienky zapracovávame do novely, máme to už hotové, v najbližšom čase to prerokujem s poslancami," vysvetlil Mikolaj. Podľa neho v pondelok alebo v utorok sa zmeny dostanú do novely zákona. "Dohodli sme sa, že pripravíme návrh zákona tak, aby ho mohli páni poslanci odhlasovať," povedal šéf rezortu. Mikolaj tvrdí, že každý deň sa stretáva s koaličnými poslancami zo všetkých troch vládnych strán. "Vysvetľujem postoje, snažím sa pánom poslancom vysvetliť, čo v tej novele je," uviedol Mikolaj.

Podľa Mikolaja novelu je potrebné prijať, pretože zvýši kvalitu vysokých škôl. "Dosť im uškodilo to, čo sa v súčasnosti deje. Vysoké školy stratili na svojej kredibilite tým, že sú tu rôzne poplatky, ktoré idú pomimo škôl," dodal minister.

Rezort školstva pripravoval novelu niekoľko mesiacov. Pôvodný návrh prešiel viacerými zmenami. Vláda odobrila novelu v apríli. Najväčšia kritika sa vzniesla voči spoplatneniu externistov. Opozícia argumentovala tým, že zavedením poplatkov pre externých študentov vznikne viacero kategórií študentov. Opozičné strany sú odhodlané napadnúť spoplatnenie externistov na Ústavnom súde SR. Mikolajova kritika napokon vyvolala nevôľu aj u koaličných partnerov. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa pridal na stranu opozície s tým, že spoplatnenie externistov by bolo protiústavné. Mikolaj sa s ním napokon stretol medzi štyrmi očami. Minister školstva následne vyhlásil, že Mečiar súhlasil s tým, aby externé štúdium mohlo byť zdarma, ale aj platené. Vysoké školy budú musieť vopred zverejniť, aké odbory otvárajú pre denných študentov, externých neplatiacich a externých platiacich. Tajomstvom nebude môcť zostať ani to, koľko študentov plánujú prijať. Zo Smeru-SD najhlasnejšie proti novele vystúpil Mojmír Mamojka. Podľa neho novela umožňuje rektorom rozhodovať o miliardových majetkov a z učiteľov a študentov by urobila štatistov.

Novelu sa snažili pozmeniť aj členovia školského parlamentného výboru. Poslanci na jeho rokovaní predložili vyše stovku pozmeňovacích návrhov. Ak parlament novelu schváli, zmeny by mali platiť od septembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:15