StoryEditor

Sťahovanie Rómov vyvolalo ostré protesty obyvateľov obcí

14.09.2007, 18:58
Autor:
TASRTASR

ťahovanie Rómov z Nových Zámkov do obcí okresov Nové Zámky a Levice vyvolalo ostré protesty na strane Rómov i obyvateľov obcí. Rómovia sa nechcú sťahovať mimo mesta, v ktorom majú trvalý pobyt, obyvatelia obcí ich zasa nechcú prijať.
Prvé konflikty vznikli bezprostredne po presťahovaní Rómov. Najvážnejšie boli v obciach Tekovské Lužany a Šalov v okrese Levice. V Tekovských Lužanoch podpálil neznámy páchateľ nábytok, ktorý sťahovacia služba previezla z bytov Rómov v Nových Zámkoch do rodinného domu v obci. V Šalove vznikol ostrý konflikt medzi miestnymi Rómami a prisťahovalcami, ktorý vyvrcholil nočnou potýčkou. Ako tvrdia samotní novozámockí Rómovia, "šalovskí Rómovia na nás vytiahli nože, vidly, krompáče a všetko možné a hnali nás preč. Že nás zabijú, keď neodídeme".
Starosta Tekovských Lužian Marián Kotora podpálenie nábytku prisťahovaných Rómov odsudzuje, považuje ho však za výsledok riešenia problému a porušovania ľudských práv. Hovorí, že ľudia v obci sa prisťahovalcov boja a neželajú si ich medzi sebou. Nočný požiar spôsobil šok 70-ročnej dôchodkyni, ktorá býva v bezprostrednej blízkosti. Vystrašil aj ďalších susedov, novomanželov. "Hrozilo nebezpečenstvo, že sa požiar rozšíri aj na ich susediace domy," konštatoval starosta.
Rómovia hromadne opúšťajú svoje nové príbytky nielen v Tekovských Lužanoch, Šalove, ale aj Lontove, Mýtnych Ludanoch či Novej Vieske, ktoré starostovia obcí hodnotia ako absolútne nevhodné na bývanie. Domy sú bez vody, elektriny, plynu, bez sociálnych zariadení, v tom lepšom prípade so suchými záchodmi. Nikto nevie, kam odišli. Časť z nich dnes protestovala pred budovou mestského úradu v Nových Zámkoch. Protestujú však aj obyvatelia obcí, ktorí sa stretajú na verejných zhromaždeniach. Predstavitelia Nových Zámkov tvrdia, že problém sťahovania ich rómskych obyvateľov sa ich netýka, pretože každý má právo sa presťahovať, kam chce.
Zástupcovia firmy Mediation KMCH s.r.o. Nitra, ktorá odkúpila bytovky od mestského úradu a Rómov z nich vysťahovala, sa nevyjadrili. Firma podľa výpisu z obchodného registra ukončila svoju činnosť v Nitre 9. augusta tohto roka a presťahovala sa do Banskej Bystrice. V obchodnom registri je poznámka, že spis bol odstúpený na iný registrovaný súd z dôvodu miestnej nepríslušnosti. Firmu pod týmto názvom nie je možné v súčasnosti v registri vyhľadať. Starostovia netušia, kto je vlastníkom nehnuteľností, do ktorých Rómov nasťahovali. Minimálne v jednom prípade je to nitrianska firma Akropolis estates s.r.o., ktorej spoločník Pavol Konečný je súčasne spoločníkom firmy Mediation KMCH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:24