StoryEditor

Privilégium vyšetruje polícia

14.09.2007, 00:00
Udalosti v ostro sledovanej kauze dotácií pre neziskovú organizáciu Privilégium nabrali spád. Neziskovku začala vyšetrovať polícia.

"Začalo sa trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi pre zločin subvenčného podvodu," povedal pre HN hovorca krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Stalo sa tak presne v deň, keď sa Privilégium zaviazalo vrátiť dvojmiliónovú dotáciu - 11. septembra. Peniaze jej predtým odsúhlasilo ministerstvo práce pod vedením Viery Tomanovej (Smer-SD). Tá v minulosti v Privilégiu pracovala. Pokyn na vyšetrovanie dal ešte v auguste generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ak vyšetrovanie preukáže, že pri žiadosti o dotáciu sa dopustili podvodu, hrozí vedeniu Privilégia až 15-ročný trest. Neziskovka totiž nepriznala, že okrem dlžoby voči Sociálnej poisťovni má dlhy aj na daňovom úrade.

Dlh mala aj Mádlová
Privilégium nie je jediným dlžníkom v kauze tejto neziskovky. Podľa internetového zoznamu dlžníkov do Sociálnej poisťovne mala spoluzakladateľka Štěpánka Mádlová ku koncu júna dlh viac ako 250-tisíc korún.

Jedným z podkladov na vyšetrovateľov by sa mohli stať aj výsledky finančnej kontroly, ktorú do neziskovky poslala ministerka Tomanová. Výsledky ministerskej kontroly sú zatiaľ v nedohľadne.

Od vypuknutia kauzy okolo Privilégia sa pôvodný 17-miliónový dlh voči Sociálnej poisťovni znížil. Podľa zoznamu dlžníkov, ktorý zverejňuje Sociálna poisťovňa na internete, je to však stále viac ako 15 miliónov korún. "V prípade dlžníkov nie sme oprávnení poskytovať žiadne podrobnejšie informácie bez súhlasu dotknutého právnického subjektu," povedala Lýdia Výborná zo Sociálnej poisťovne. Taktiež informácie z daňového úradu sú nedostupné - ide o predmet daňového tajomstva.

Opäť sme sa pokúsili zistiť, z čoho chce neziskovka vrátiť dotáciu, splatiť dlžobu voči Sociálnej poisťovni a daňovému úradu, no bez úspechu. Spoluzakladateľka Štepánka Mádlová ani štatutár Miroslav Mečíř nedvíhajú telefóny. Mečířova manželka nám odkázala, že sa k celej veci vyjadrovať už nebudú. "Už nechcú byť v médiách. Svoje veci si vyriešia, no nechcú o tom hovoriť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:16