StoryEditor

Slov-Energia chce od štátu vysúdiť viac ako 4,6 mld. Sk

10.12.2007, 10:47
Autor:
SITASITA
Spoločnosť Slov-Energia Consulting, s.r.o. chce od štátu vysúdiť viac ako 4,6 mld. Sk. Ako uviedol konateľ spoločnosti Slov-Energia Marek Kainráth, dôvodom pripravovanej žaloby na štát je pochybenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pri stanovovaní cien zemného plynu pre domácnosti od roku 2004 až po máj 2006.

"Pochybenie ÚRSO spočíva v tom, že určenie maximálnych cien plynu nepublikovalo v zbierke zákonov. Ako keby kompetentný úradník cenové rozhodnutie napísal a odložil ho do zásuvky," vysvetlil Kainráth. Spoločnosť podľa neho v súčasnosti s domácnosťami uzatvára zmluvy o postúpení týchto "pohľadávok a o možnosti ich zastupovania na súde".
Podľa výpočtov spoločnosti Slov-Energia jedna domácnosť, ktorá odoberá ročne 4 tis. metrov kubických zemného plynu, čo sú domácnosti, ktoré využívajú zemný plyn prevažne na kúrenie, prišli vďaka pochybeniu regulačného úradu v spomínanom období o 66 888 Sk. Podľa Kainrátha je na Slovensku takých domácnosti približne 450 tisíc. "Našou ambíciou je uzavrieť zmluvu s približne 70 tis. domácnosťami," doplnil Kainráth. Ako dodal Roman Szetei zo spoločnosti Slov-Energia, doteraz uzavreli zmluvy so 6 tis. domácnosťami a na približne 3 tisíc zmluvách sa v súčasnosti pracuje. "Proces uzatvárania zmlúv by sme chceli dokončiť do polovice budúce roka," uviedol Szetei.
Spoločnosť na štát zatiaľ žalobu nepodala. "Musíme zmluvy skompletizovať a potom musíme so štátom prerokovať možnosť mimosúdneho vyrovnania," povedal právny zástupca, ktorý zastupuje firmu Slov-Energia v tomto prípade, Marek Benedik. Podľa neho žaloba bude namierená výhradne len na štát. "Táto žaloba nebude mať priame konzekvencie voči prirodzeným monopolom," konštatoval Benedik. Kainráth nevylúčil, že v budúcnosti sa bude spoločnosť Slov-energia zaoberať možnosťou žalovať štát za určenie cien regulačným úradom aj pri iných komoditách, ako je voda či teplo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:51