StoryEditor

Do tendra na výstavbu Yosaria Plaza sa prihlásilo 11 bánk

02.10.2007, 14:24
Autor:
SITASITA

Do nového tendra, ktorý vypísala spoločnosť Yosaria Plaza na financovanie výstavby nákupno-zábavného centra v bratislavskom Ružinove, sa prihlásilo 11 bánk. Ako agentúru SITA ďalej informoval predseda predstavenstva spoločnosti Yosaria Plaza Ivan Líška, momentálne rokujú o tom, ktorú z bánk vyberú. "Výstavba nového centra je veľký projekt a pri takých sa napreduje veľmi pomaly. Ide totiž o veľkú investíciu, približne 2,5 miliardy korún, takže rokovania trvajú dlhšie ako pri bežných úveroch," uviedol Líška.
Spoločnosť Yosaria Plaza vypísala nový tender na financovanie výstavby nákupno-zábavného centra po tom, ako rakúska banka, s ktorou rokovali o výstavbe centra Yosaria Plaza, zbankrotovala a jej dcérska spoločnosť to sama podľa pravidiel NBS financovať nemohla. Ako Líška konštatoval, veľký projekt vždy financujú dve banky. Tiež uviedol, že zmeny nastali aj z hľadiska technológie. "Pôvodne sme mali vyrábať elektrinu z plynu, ale dohodli sme sa s elektrárňami, ktoré sú schopné teraz priniesť kábel na výkon šesť megawattov," spresnil. Podľa neho tým dokážu uspokojiť všetky energetické nároky tohto veľkého centra.
Nové nákupno-zábavné centrum Yosaria Plaza má stáť na rohu ulíc Tomášikova a Ružinovská okolo bývalého obchodného domu Prior. Pôvodná budova sa musí od základov rekonštruovať, dostavať spredu i zozadu a vedľa nej sa má postaviť ešte jedna väčšia budova. Obe budovy budú spojené presklenou galériou. Po prípravných prácach ostal stáť len skelet bývalého obchodného domu Prior. Prípravné práce prvej etapy Yosaria Plaza sa skončili s polročným sklzom v auguste minulého roka. Nákupno-zábavné centrum plánovali začať stavať v marci tohto roka, neskôr sa termín začiatku výstavby posunul na september.
Centrum Yosaria Plaza by sa po otvorení malo stať najväčším nákupným komplexom na Slovensku. Jeho súčasťou by mali byť podľa plánov investora okrem 250 obchodov aj supermarket Terno, kaviarne, reštaurácie a kancelárske priestory s najvyšším štandardom. Malo by tam byť aj relaxačné centrum, klzisko s klasickým ľadom a rozmermi 30 krát 15 metrov, bazén 25 krát 12 metrov, sauny, masáže či soláriá. V podzemí centra by malo byť podľa plánov 1 300 parkovacích miest.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:24