StoryEditor

Fico: Na tribúnach rečnili aj ľudia s mocenskými cieľmi

13.11.2009, 11:30
Autor:
TASRTASR
Predseda vlády SR Robert Fico sa domnieva, že na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú právo na vynášanie morálnych súdov v súvislosti s novembrom 1989.

Konštatoval to vo svojom dnešnom vystúpení na vedeckej konferencii Slovensko a odkaz novembra 1989 s tým, že o to viac je inšpektorov demokracie, ktorí buď v roku 1989 svet ešte ani nevnímali, alebo boli aktívnou súčasťou predchádzajúceho režimu.

Pohľad mladého človeka
Premiér by si podľa vlastných slov rád zachoval na obdobie pred rokom '89 autentický pohľad mladého 25-ročného človeka. "Pamätám si, ako som musel žiadať svojho nadriadeného o súhlas vycestovať na Maltu na dovolenku, ale aj na to, že som nemal žiaden problém si na túto cestu našetriť z mimoriadne štedrého štipendijného systému pre študentov," upozornil Fico.

Nielen bojovníci za demokraciu
Zároveň tvrdí, že po novembrových udalostiach sa skoro ukázalo, že na tribúnach nestáli len bojovníci za demokraciu, ale aj ľudia s dopredu pripravenými mocenskými cieľmi a ekonomickými záujmami. "Tie sa rozhodli dosiahnuť aj v rozpore s tým, čo z tribún hlásali. Bez ostychu sa vedeli dohodnúť s časťou bývalých vysokých komunistických funkcionárov a spoločne kládli základy nových štruktúr štátu," vyhlásil šéf kabinetu. Národné bohatstvo tvorené generáciami sa tak podľa neho dostávalo do súkromných domácich a zahraničných rúk nehľadiac na jeho cenu a národný strategický význam.

V tejto súvislosti upozornil, že súčasná vláda vždy videla človeka a zabezpečenie jeho sociálnych práv a istôt, ako aj sociálnej ochrany. "Aj najkonzervatívnejšie a najpravicovejšie vlády si uvedomujú, že ak štát nebude aktívny v sociálnej oblasti a nebude regulovať niektoré procesy, krízové javy sa budú len ťažko odstraňovať," uzavrel.

01 - Modified: 2003-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Členstvo v EÚ má aj tienisté stránky 02 - Modified: 2003-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Enel sa zaujíma o ruský energetický trh
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 20:02