StoryEditor

Slovenskí vojaci v Iraku pracujú

22.10.2004, 00:00
Armáda odmieta tvrdenia, že naši vojaci v Iraku si už niekoľko týždňov neplnia svoje úlohy. "Nemôžem súhlasiť s tým, že táto jednotka bola v tábore a nič nerobila," vyhlásil včera veliteľ Centra riadenia operácií (CRO) Ondřej Novosad.

Armáda odmieta tvrdenia, že naši vojaci v Iraku si už niekoľko týždňov neplnia svoje úlohy. "Nemôžem súhlasiť s tým, že táto jednotka bola v tábore a nič nerobila," vyhlásil včera veliteľ Centra riadenia operácií (CRO) Ondřej Novosad. Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák pred pár dňami pre HN tvrdil, že slovenskí vojaci sú v Iraku zbytočne, lebo posledné dva mesiace nerobia to, na čo tam sú -- teda odmínovanie a likvidáciu munície. Podľa Novosada však naša jednotka od svojej poslednej rotácie na prelome júla a augusta odmínovala viac ako 25-tisíc a preverila 275-tisíc štvorcových metrov irackého územia. Už na budúci týždeň by sa mali presunúť do blízkosti mesta Al-Kút v provincii Vasit, kde sa nachádza množstvo munície. Po ženijnom prieskume by tu začiatkom novembra mali začať s odmínovaním.
Podľa Novosada sa v súčasnosti neuvažuje o posilnení nášho 104-členného kontingentu v Iraku. Známe nie je ani to, či v prípade ukončenia našej misie na Cypre rozšíri armáda niektorú z ďalších slovenských misií v zahraničí. Ako dodal, o budúcej podobe misie UNIFICYP na Cypre v súčasnosti rokuje Bezpečnostná rada OSN. "Len čo bude rezolúcia prijatá, určite budú nasledovať ďalšie politické rozhodnutia vlády SR a rezortu obrany," uzavrel Novosad.

Kde máme najviac vojakov:
-- Cyprus (misia UNFICYP) -- 276 vojakov
-- Irak (misia Iracká sloboda) -- 104 vojakov
-- Kosovo (misia KFOR) -- 98 vojakov
-- Golanské výšiny (misia UNDOF) -- 91 vojakov
-- Afganistan (misie Trvalá sloboda a ISAF) -- 57 vojakov
(pozn. Ešte máme vojakov v Sýrii, Sierra Leone, Gruzínsku či bývalej Juhoslávii)
zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 08:38