StoryEditor

Smer žiada zmenu mandátu jednotky

31.03.2003, 00:00

Vláda robí zo Slovenska ostrov amerického vplyvu, vyhlásil včera predseda strany Smer Robert Fico. Ako povedal, pridať sa na stranu silnejšieho nie je odvážne, ale zbabelé, odvážne by podľa neho bolo, keby predseda vlády Mikuláš Dzurinda a minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan priznali, že dianie v Iraku odporuje medzinárodnému právu. Na margo postojov strany Smer R. Fico vyhlásil, že sa nezmení ani pod silnejúcim tlakom, ktorý sa na ňu vyvíja. Podľa neho zaznamenali upozornenia "priateľov", že by sa Smer mal
mierniť vo vyhláseniach namierených proti administratíve USA, pretože "vojna sa raz skončí," ale USA ostanú. Na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 9. apríla chce Smer predložiť nové uznesenie, týkajúce sa pôsobenia slovenskej jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Jej mandát by sa mal upraviť tak, aby nemohla prekročiť kuvajtsko-irackú hranicu. V opačnom prípade by sa slovenskí vojaci mali vrátiť domov. R. Fico tiež obvinil M. Dzurindu, že využíva prebiehajúcu vojnu v Iraku na vyhýbanie sa vysvetľovaniu podozrení z klientelizmu, ktoré sa spájajú s SDKÚ. Ide najmä o prípady, kedy osoby a firmy blízke tejto strane získavali významné štátne zákazky. Smer bude využívať všetky legitímne prostriedky a naprávať škody spôsobené Dzurindovou vládou od roku 1998. Ako uviedol R.
Fico, Smer pravdepodobne podá do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády SR P. Csákymu za nezvládnutie funkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 08:18