StoryEditor

Slovenské podsvetie začína strácať dych

14.05.2003, 00:00
Do trestnej činnosti známej ako výpalníctvo sú v SR často zaangažované firmy poskytujúce ochranu osôb a majetku, ktoré neraz riadia bývalí zamestnanci polície. Tichými spoločníkmi v týchto firmách sú osoby z podsvetia.
  • Sivá ekonomika: od predaja drog až po fuškárčenie
  • Korupcia -- nástroj konkurenčného boja
  • Do trestnej činnosti známej ako výpalníctvo sú v SR často zaangažované firmy poskytujúce ochranu osôb a majetku, ktoré neraz riadia bývalí zamestnanci polície. Tichými spoločníkmi v týchto firmách sú osoby z podsvetia. Ich úlohou je usmerňovať činnosť firiem organizovaných zločineckých skupín a vytypovať záujmové osoby a podnikateľské subjekty, ktoré by sa za poskytovanie "ochrany" mohli v budúcnosti stať ich klientmi. Správa o vyhodnotení účinnosti prijatých opatrení a o posilnení administratívnych kapacít v boji s organizovaným zločinom, ktorú na dnešné rokovanie vlády predložilo ministerstvo vnútra konštatovala, že obeťou výpalníkov sa najčastejšie stávajú majitelia nočných zábavných podnikov, taxislužieb, reštauračných zariadení či vlastníci dobre prosperujúcich firiem s malým počtom zamestnancov. Podľa ministra vnútra Vladimíra Palka odporcovia integrácie do euroatlantických štruktúr predpokladali, že zo západu príde do SR organizovaný zločin. "Jeho cesta však smeruje opačne, z východu na západ a je často brutálnejší ako kriminalita v západnej Európe," dodal minister. Otvorenosť, s akou rezort pristúpil k vypracovaniu informačnej správy pre kabinet, sa má pravdepodobne stať jedným z ďalších opatrení, ktoré majú polícii pomôcť pri eliminácii výpalníctva, obchodovania s ľuďmi, sexuálneho zneužívania detí či drogovej kriminality. Zároveň sa má stať aj akýmsi varovaním pred nezákonnými metódami, ktoré podsvetie využíva na manipuláciu, vydieranie a následný prevod majetku podnikateľa na jedného z členov skupiny. V snahe o vysoký zisk pri nízkom riziku právneho postihu sa tak úvodná peňažná výpomoc podsvetia firme v dočasnej finančnej kríze nakoniec zmení na blokovanie podnikania, a tým aj na znemožnenie splácania pôžičky. Ministerstvo v tomto smere navrhlo skvalitniť vzťahy s podnikateľským prostredím. Poškodené firmy a ich majitelia v súčasnosti často z obavy pred fyzickou likvidáciou či poškodením majetku odmietajú spoluprácu s políciou. Preto by sa mali v budúcnosti do boja so zločinom zapojiť aj profesijné organizácie podnikateľov a živnostníkov. Na zníženie prípadov lúpežného prepadnutia podnikateľských subjektov boli vybrané benzínové čerpacie stanice, ktoré bude monitorovať kamerový systém. Okrem toho boli zmapované súkromné bezpečnostné služby, ktoré vykonávajú  ochranu bánk.
    Z analýzy prípadov obchodovania s ľuďmi a sexuálneho vykorisťovania v SR vyplynulo, že ich páchanie ovplyvňuje absencia zákona o prostitúcii. Do organizovania prostitúcie, kupliarstva a obchodu s ľuďmi sa zapájajú najmä mladšie osoby z Nitrianskeho, zo Žilinského a z Košického kraja. V niekoľkých prípadoch detskej pornografie sa v uplynulom období na Policajný zbor SR obrátili zahraniční partneri so žiadosťou o zistenie totožnosti osôb, ktoré umiestnili fotografie s touto problematikou na internetových serveroch SR. Minulý rok ministerstvo vytvorilo oddelenie na odhaľovanie obchodovania s ľuďmi a sexuálneho vykorisťovania so 6 zamestnancami. Podľa novely Trestného zákona sa v súčasnosti postihuje aj také konanie, pri ktorom obeť súhlasila so svojím vykorisťovaním. Pri objasňovaní polícii pomôže aj zákonná definícia dieťaťa ako osoby mladšej ako 18 rokov.


    Trestná činnosť v SR (rok 2003)
    Druh trestnej činnosti* Celkový počet činov* Objasnené*
    Celková kriminalita
    27 614
    12 924
    Násilná kriminalita
    3 679
    2 702
    Mravnostná kriminalita
    199
    145
    Majetková kriminalita
    14 237
    4 335
    Ekonomická kriminalita
    4 223
    2 031
    Ostatná kriminalita
    1 978
    1 470
    Zdroj MV SRBratislava

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    29. september 2024 15:25