StoryEditor

Obhajcovi z Nou Campu stop v osemfinále, vášne vo Valencii

07.03.2007, 11:20
Autor:
SITASITA

V utorkových odvetách osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2006/2007 nebola núdza o zaujímavé výsledky. Do štvrťfinále postúpili oba anglické veľkokluby FC Liverpool a FC Chelsea, ale aj taliansky AS Rím a španielska Valencia. V najprestížnejšej pohárovej klubovej súťaži na starom kontinente už nebude v záverečných bojoch účinkovať obhajca prvenstva z Nou Campu - FC Barcelona. Osemfinále bolo konečnou stanicou aj pre troch aktuálnych lídrov svojich najvyšších súťaží - šampióna spred troch rokov portugalský FC Porto, ďalej francúzsky Olympique Lyon ako aj taliansky Inter Miláno.
Utorkový večer opäť potvrdil historické pravidlo, že víťaz Ligy majstrov ešte ani raz nedokázal svoj triumf obhájiť v nasledujúcom roku. Barcelona pricestovala na Anfield Road s imperatívom dvojgólového víťazstva (prvý zápas vyhral na Nou Campe Liverpool 2:1) a pri troche šťastia sa jej to aj mohlo podariť. Gól striedajúceho islandského útočníka Eidura Gudjohnsena zo 75. min však zostal jediný a napokon sa do štvrťfinále predral víťaz trofeje spred dvoch rokov. Domáci mohli o svojom postupe rozhodnúť už v prvom polčase. Do veľkých príležitostí sa dostali Kuyt, Riise, Bellamy aj Sissoko, ale brankár hostí Victor Valdes bol neprekonateľný. "Som hrdý na svojich hráčov. Tento postup si zaslúžili. Bol ťažko vybojovaný a teraz budeme netrpezlivo čakať na piatkový žreb," uviedol spokojný tréner "The Reds" Rafael Benítez. Obranca Liverpoolu Jamie Carragher považuje postup cez Barcelonu za jeden z vrcholov historickej úspešnosti klubu. "Nad tento úspešný dvojzápas proti obhajcovi trofeje by som zaradil iba finálové víťazstvá. Vyradili sme zrejme najlepší klub na svete." Benítez sa vyjadril aj k téme rivality medzi ním a Frankom Rijkaardom na lavičke Barcelony. "Nie je to o tréneroch, ale hráčoch. Tí bojujú na trávniku a dnes tí naši napriek prehre vybojovali veľké víťazstvo," povedal Španiel. Jeho holandský náprotivok skonštatoval: "Víťazstvo v odvete má svoju cenu napriek tomu, že sme celkovo neuspeli. Skúšali sme všetko, ale Liverpool má veľmi silné mužstvo fyzicky aj mentálne. Gratulujem mu k postupu."
Anglicko bude mať vo štvrťfinále minimálne dvojnásobné zastúpenie. Na Stamford Bridge totiž zverenci charizmatického trénera Joseho Mourinha z FC Chelsea otočili polčasový nepriaznivý stav 0:1 a napokon sa tešili z postupu. Po vedúcom góle Ricarda Quaresmu dokázali "The Blues" po zmene strán vďaka zvýšenej útočnej aktivite odpovedať Holanďanom Arjenom Robbenom a postupový gól zaznamenal v 79. min pohotovým volejom Nemec Michael Ballack. Slovenský reprezentant Marek Čech odohral v drese "drakov" na ľavej strane obrany úvodných 56 minút. "V prestávke som hráčom dôrazne povedal, že ak si chcú ešte chvíľu užívať zotrvanie v Lige majstrov, musia po zmene strán poriadne zapnúť. Napokon dokázali, že sú to osobnosti," nechal sa počuť spokojný J. Mourinho. Bývalý tréner Porta, s ktorým sa tešil zo zisku najcennejšej európskej klubovej trofeje v roku 2004, nezabudol pripomenúť aj súčasnú silu portugalského šampióna. "Boli sme v druhom polčase lepším tímom, ale od rozbehnutých súperových hráčov s loptou nám hrozilo permanentné nebezpečenstvo." Jesualdo Ferreira z lavičky Porta uviedol: "Chelsea ukázala po prestávke svoju silu. Preskupili rady, začali hrať ofenzívnejšie, viac nás napádať, a to mojich hráčov trochu zaskočilo. V prvom polčase sme boli lepším tímom, ale po prestávke sme si prehrali zápas aj postup."
Prvotriedne prekvapenie sa zrodilo na Stade Gerland v Lyone. Favorizovaný domáci Olympique po bezgólovej remíze v Ríme nedokázal na domácom trávniku prekonať výborného Doniho v bránke AS. Naopak, presná hlavička Francesca Tottiho a skvelá individuálna akcia Alessandra Manciniho ešte v prvom polčase rozhodli o tom, že v základnej fáze mimoriadne ofenzívne hrajúci a gólovo potentný tím z Lyonu musel predčasne z Ligy majstrov "vycúvať". A to Francúzi ťahali pred utorkom v európskych súťažiach šnúru 18 domácich stretnutí bez prehry. "Podali sme jeden supervýkon. Dva krásne góly, potom skvelá defenzíva a v závere pokoj a rozvaha pri provokáciách súpera. Som hrdý na to, čo odviedli moji hráči," spokojne konštatoval tréner Rimanov Luciano Spalletti. "Bolí to, ale musím povedať, že postúpilo lepšie mužstvo. My sme boli málo nebezpeční vpredu a v kolektívnej súhre to tiež občas výrazne škrípalo," povedal kouč Lyonu Gerard Houllier.
Jeden španielsky tím napokon postúpil medzi najlepších osem. Valencia si zo San Sira priniesla spred dvoch týždňov priaznivých 2:2 a v odvetnom súboji s vedúcim tímom Serie A Interom Miláno na štadióne Mestalla uhrala postupovú bezgólovú remízu. Súboj bez šťavy sa odohrával zväčša v strede poľa a nad ofenzívou dominovali dobre prepracované obranné systémy. Vášne na trávniku nečakane prepukli po záverečnom hvizde, keď stredopoliar domácich Carlos Marchena udrel protihráča Nicolasa Burdissa a vyprovokoval hromadnú potýčku. Argentínčanovi v drese Interu Burdissovi uštedril ranu do nosa aj David Navarro, ktorý ako náhradník do zápasu vôbec nezasiahol a objavil sa na ploche až po jeho skončení. Bitkárske nálady pokračovali aj v tuneli pri odchode z plochy a dokonca aj v šatni, kde už zasiahli pracovníci bezpečnostnej služby. Do výmeny názorov sa údajne zapojili aj ďalší dvaja hráči Interu Luis Figo a Esteban Cambiasso. "Hráč Valencie sa rozbehol na ihrisko ako zmyslov zbavený a potom Burdissovi zlomil nos. Futbalisti by mali vedieť, ako sa majú na ihrisku správať," sťažoval sa tréner Interu Roberto Mancini.

Súhrn výsledkov utorkových stretnutí osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2006/2007:

Olympique Lyon - AS Rím 0:2 (0:2) - prvý zápas 0:0, do štvrťfinále postupuje AS Rím
Góly: 22. Totti, 44. A. Mancini, rozhodoval: Manuel Mejuto Gonzalez (Šp.), 40 000 divákov
Zostavy:
Lyon: Coupet - Reveillere (69. Benzema), Squillaci, Cris, Abidal - Tiago, A. Diarra (46. Källström), Juninho Pernambucano - Govou (46. Wiltord), Fred, Malouda
AS Rím: Doni - Cassetti, Mexes, Chivu, Tonetto - De Rossi, D. Pizarro - Taddei, Perrotta, A. Mancini (89. Faty) - Totti

FC Liverpool - FC Barcelona 0:1 (0:0) - prvý zápas 2:1, do štvrťfinále postupuje FC Liverpool
Gól: 75. Gudjohnsen, rozhodoval: Herbert Fandel (Nem.), 42 579 divákov
Zostavy:
Liverpool: Reina - Finnan, Agger, Carragher, Arbeloa - S. Gerrard, Sissoko, Xabi Alonso, Riise (77. Fabio Aurelio) - Kuyt (89. Crouch), Bellamy (67. Pennant)
FC Barcelona: Victor Valdes - Thuram (71. Gudjohnsen), Marquez, Puyol, Oleguer - Xavi Hernandez, Iniesta, Deco - Messi, Eto'o (61. Giuly), Ronaldinho

FC Chelsea - FC Porto 2:1 (0:1) - prvý zápas 1:1, do štvrťfinále postupuje FC Chelsea
Góly: 48. Robben, 79. Ballack - 15. Ricardo Quaresma, rozhodoval: Roberto Rosetti (Tal.), 39 041 divákov
Zostavy:
Chelsea: P. Čech - L. Diarra (66. Paulo Ferreira), Ricardo Carvalho, Essien, Ashley Cole - Makelele (46. Obi Mikel) - Lampard, Ballack, Robben - Drogba, Ševčenko (85. S. Kalou)
FC Porto: Helton - Fucile, Pepe, Bruno Alves, M. ČECH (56. Adriano Vieira) - Ricardo Costa, Paulo Assuncao - Lucho Gonzalez, Raul Meireles (56. Ibson) - Lisandro Lopez (82. Bruno Moraes), Ricardo Quaresma

FC Valencia - Inter Miláno 0:0 - prvý zápas 2:2, do štvrťfinále postupuje FC Valencia
Rozhodoval: Wolfgang Stark (Nem.), 55 000 divákov
Zostavy:
Valencia: Canizares - Miguel, Ayala, Albiol, Moretti - Angulo (77. Joaquin), Marchena, Baraja (37. Hugo Viana), David Silva - Villa, Morientes (67. Vicente)
Inter Miláno: Julio Cesar - Maicon, I. Cordoba, Materazzi, Maxwell (75. Grosso) - Burdisso, Dacourt (64. Figo), J. Zanetti - D. Stankovič - Crespo (58. Julio Cruz), Ibrahimovič

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:00