StoryEditor

Taktika je jasná - na víťazstvo, tvrdí Galis

05.09.2005, 12:17
Autor:
TASRTASR

So skalpom trojnásobného majstra sveta prilietala v pondelok do Rigy výprava slovenskej futbalovej reprezentácie za svojím "barážovým snom" MS. Po výhre Portugalska v sobotňajšom dueli 3. kvalifikačnej skupiny MS 2006 nad Luxemburskom (6:0) sa očakáva, že prvé miesto si vicemajstri Európy už nenechajú vziať, takže výsledok stredajšieho súboja z Pobaltia výrazne prehovorí do gradujúceho boja o druhú, barážovú priečku.
"Zápas proti Nemecku bol veľmi náročný, ale našťastie k žiadnemu zraneniu nedošlo. Výsledok ide do sveta a hlavne v prvom polčase sme podali veľmi dobrý výkon. Už pred výkopom sme avizovali, že prioritné je pre nás stretnutie v Lotyšsku," povedal pred odletom tréner Dušan Galis, ktorý doma nechal dve opory majstrovskej Artmedie brankára Juraja Čobeja a stredopoliara Jána Kozáka a do Rigy zobral príjemné prekvapenia zo soboty, stopéra Martina Škrteľa (Zenit Petrohrad) a útočníka Filipa Hološka (Liberec). Vo výprave nechýbal obranca Celtiku Glasgow Stanislav Varga, ktorého zdravotný stav sa v posledných dňoch zlepšil a hráč už absolvoval riadnu záťaž.
V sobotu stratila lotyšská reprezentácia prehrou v Talline s Estónskom reálnu šancu na druhé miesto v tabuľke. Boj o ostrosledovanú priečku sa tak zúžil medzi dvoch kandidátov, Slovensko a Rusko. "Čo sa týka našej skupiny, dalo sa očakávať, že Rusi nad Lichtenštajnskom vyhrajú, možno vyšším rozdielom. Mňa osobne prekvapila prehra Lotyšov v Estónsku, čakal som, že tam uhrajú aspoň bod," zamyslel sa slovenský kouč a pokračoval: "Zmena v ponímaní našej taktiky po prehre Lotyšov nenastane. V Rige musíme hrať na víťazstvo. V hlave mám už aj základnú zostavu, ale neviem, aká bude realita do stredy. Stať sa môže predsa hocičo..."
Prehra Nemecka v Bratislave spôsobila futbalovým odborníkom na celom svete menší šok. "Po dlhých rokoch sa nám podarilo vyhrať nad silným súperom, to je fakt. Ide to do štatistík, ide to do povedomia futbalového sveta. V druhom polčase sme dali šancu takým hráčom o ktorých povedzme v Nemecku ani nevedia. Na druhej strane je to výzva, aby sa chlapci pobili o miesto v reprezentácii. Ale vedu by som z tejto výhry nerobil...Hoci mi je ľúto, že na Tehelné pole neprišlo toľko divákov, aby si takýto súper zaslúžil," zhodnotil dvojgólové víťazstvo tréner Galis.
Slováci v nedeľu absolvovali ľahší výklus, strečing, následne regeneráciu. Večer mali hráči voľno, stretli sa s rodinami. "Myslím, že tá pohoda je v podstate dobrá. Bol by som rád, keby pokračovala, ale hovorím ešte raz, pre nás je dôležitý zápas v Lotyšsku. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme podali dobrý výkon," uzavrel D. Galis.
Aktualizovaná nominácia SR A:
brankári: Miroslav König (MŠK Žilina), Kamil Čontofalský (Zenit Petrohrad)
obrancovia: Roman Kratochvíl (Denizlispor), Martin Petráš (Sparta Praha), Jozef Valachovič (Rapid Viedeň), Stanislav Varga (Celtic Glasgow), Radoslav Zabavník (CSKA Sofia), Martin Škrteľ (Zenit Petrohrad), Marián Had (FC Brno), Ján Ďurica (Artmedia Bratislava), Miroslav Karhan (VfL Wolsburg),
stredopoliari: Vratislav Greško (Blackburn Rovers), Karol Kisel (Sparta Praha), Marek Mintál (1. FC Norimberg), Peter Hlinka (Rapid Viedeň),
útočníci: Ľuboš Reiter (Chicago Fire), Róbert Vittek (1. FC Norimberg), Martin Jakubko (Dukla Banská Bystrica), Mário Breška (Panionios Atény), Filip Hološko (Slovan Liberec),
Tabuľka 3. skupiny:
1. Portugalsko 9 7 2 0 30:4 23
2. SLOVENSKO 9 5 3 1 22:7 18
3. Rusko 9 5 3 1 18:11 18
4. Lotyšsko 10 4 2 4 17:17 14
5. Estónsko 10 4 2 4 14:16 14
6. Lichtenštajnsko 10 1 2 7 9:21 5
7. Luxembursko 9 0 0 9 4:38 0
Ďalší program:
7. septembra: Rusko - Portugalsko (17.00), Lotyšsko - SLOVENSKO (18.00), Lichtenštajnsko - Luxembursko (19.30)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:12