StoryEditor

Szabó: Nedal som Wänkemu úplatok po prvý raz

07.03.2007, 17:35
Autor:
SITASITA
"Peniaze prevzal. Vyložene z mojej ruky. Desaťtisíc korún. Je to nahrané - veď to bolo s políciou dohodnuté," tvrdí Stanislav Szabó, majiteľ klubu ŠK Eldus Močenok.

V súvislosti s utorňajším zadržaním zastupujúceho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra Wänkeho príslušníkmi Úradu boja proti korupcii pri preberaní úplatku a jeho stredajším obhajovaním sa na mimoriadnej tlačovej konferencii poskytol agentúre SITA svoje vyjadrenia Stanislav Szabó: "Peniaze prevzal. Vyložene z mojej ruky. Desaťtisíc korún. Je to nahrané - veď to bolo s políciou dohodnuté." Majiteľ klubu ŠK Eldus Močenok bol osobou, ktorá avizovala policajtom odovzdanie úplatku a spolupracovala s nimi. Wänke pri odmietaní oprávnenosti podozrenia z korupčného konania uviedol, že inkriminovanú obálku s 10 000 Sk v kancelárii SFZ v prítomnosti pracovníčky zväzu Dáše Krilovej, neprevzal. Podal ju policajtom až na ich pokyn zo stolíka, čo má byť zadokumentované na videonahrávke. Údajne ležala na stole, kam ju Szabó bez jeho vedomia "položil či pohodil" krátko pred vstupom policajtov v civile do miestnosti.

Stanislav Szabó však tvrdí: "Dal som mu úplatok a nedal som mu ho po prvý raz, to si buďte istí. Päťtisíc korún odo mňa dostával bežne. Za každý hráčsky prestup počas siedmich rokov. Teraz mi však už bolo na grcanie, tak som to oznámil polícii. Nechceli tomu veriť. Povedal som, že im to dokážem. Ryba smrdí od hlavy a ja som - dúfam - dostatočne preukázal, že tá najväčšia ryba berie. Je tam korupcia ako hovädo. Odvrchu až dole. Čím ideme vyššie, tým väčšia korupcia," skonštatoval S. Szabó, ktorého klub ešte v roku 2000/2001 pôsobil v III. triede a odvtedy zaznamenal extrémny posun až do prelínacej súťaže o účasť v Corgoň lige 2007/2008.

"Predo mnou mu dali úplatok aj funkcionári z Kráľovej nad Váhom. Rozprával som sa s nimi. Aj to je nahraté a odovzdané policajtom. Vo štvrtok večer dávala Šaľa päťtisíc za vybavenie hráča z Jihlavy. On mal teraz žatvu vo veľkom štýle. Robí to stále a pravidelne. Hráči, ktorí chcú ísť pôsobiť do zahraničia, musia odovzdať tristo až päťsto eur alebo dolárov podľa toho, kam smerujú. Keď futbalistu zo zahraničia chcete dostať do klubu, musíte zaplatiť pánovi Wänkemu, inak prídu obštrukcie a to je koniec. Taxa je 5000 korún. Pre nás vybavoval dvoch, Drahna a Masaroviča. Tú Masarovičovu registračku nám stále nechcel dať. Minule sme hrali bez neho. Vo štvrtok bol náš manažér Jožko pre ňu. Vraj mesiac február bol krátky a ešte neuplynulo tridsať dní. Nepochodil ani v piatok, tak som v utorok išiel vyrovnať tie kolky," popísal sled udalostí S. Szabó a vysvetlil: "Kolkami medzi športovou verejnosťou voláme peniaze. Keď tam ideme, tak sa pýtame: máš kolky? Bez kolkov ani nechoď. Červený kolok je päťtisícka. Korupcia pretrváva a nielen u pána Wänkeho. Skorumpovaní sú rozhodcovia, skorumpovaní sú delegáti. Medzi štyrmi očami pýtajú peniaze: Nedáš voľačo? Čo sme vari len tak naprázdno prišli? Konkrétne pán Košičár. Delegát, ktorý vyložene pýta peniaze. Taký Prešov - doma či vonku dáva 60 000 korún. V nedeľu v Zlatých Moravciach na ViOne - hanba, smiech na tribúnach. Sedem žltých kariet, červená. Vravím majiteľovi klubu: pán Ondrejka, takto ti vracajú, že ich hostíš v hoteli a robíš všelijaké žúry? Napríklad vo štvrtok mali zasadnutie a vymenili delegáta, ktorý nechcel pristať na takú hru. Dali tam mladého lokaja. Musí sa tu už zmeniť to večné plať, plať, plať. Wänkemu, rozhodcom, delegátom. Diváci strácajú záujem. Sú tu dohodnuté zápasy. Stávkové kancelárie krachujú. Tej špiny a bahna už máme plné zuby."

01 - Modified: 2003-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OECD volá po štrukturálnych reformách
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:17