StoryEditor

Pre Trnavu pokuta 220 000 Sk a tri zápasy bez divákov

28.07.2006, 17:24
Autor:
SITASITA

Futbalový klub FC Spartak Trnava bol potrestaný peňažnou pokutou 220 000 Sk a najbližšie tri majstrovské stretnutia vyžrebované na domáce ihrisko musí odohrať s vylúčením verejnosti. Také sú najdôležitejšie verdikty, ktoré disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) vyniesla v piatok s prihliadnutím na stanoviská relevantných subjektov a závery zasadnutí partnerských orgánov - štvrtkovej schôdze rozhodcovskej komisie a piatkového rokovania ligovej komisie v súvislosti s vyčíňaním fanúšikov na zápase 2. kola Corgoň ligy Trnava - Banská Bystrica.
Výšku finančnej pokuty pre Trnavu, ale aj utorňajších sankcií pre Slovan (120 000 Sk a 30 000 Sk), Trnavu (30 000 Sk) už za 1. kolo a Nitru (30 000 Sk) považuje Štefan Kridla, predseda DK SFZ, za primerané ekonomickým možnostiam slovenských futbalových klubov a miere previnenia. "Každý prípad sme posudzovali individuálne a boli tam diametrálne odlišné udalosti, hoci navonok vyznievali podobne. V zápase Trnavy s Banskou Bystricou sa udiali tri závažné činy: napadnutie rozhodcu, preniknutie fanúšikov na hraciu plochu a hanobenie symbolov Slovenského futbalového zväzu a Fair Play."
Trnavčania, pre ktorých ide po štvrtkovom vypadnutí mužstva v 1. predkole Pohára UEFA s azerbajdžanským tímom Karvan Jevlach (dvakrát 0:1) o druhú zlú správu za necelých 24 hodín, pykajú za hrubé nešportové správanie fanúšikov, výtržnosti medzi divákmi, zneuctenie symbolov SFZ a Fair Play, urážky rozhodcu, hádzanie predmetov na hraciu plochu s následným prerušením hry, násilie spáchané na druhom asistentovi rozhodcu a nedostatočnú usporiadateľskú službu v súvislosti so stretnutím 2. kola najvyššej súťaže proti Banskej Bystrici v sobotu 22. júla na štadióne Národného tréningového centra (NTC) v Senci.
Okrem toho DK SFZ uložila Spartaku Trnava realizovanie technických, organizačných a personálnych opatrení v usporiadateľskej službe na optimálne zabezpečenie povinností, vypracovanie systému monitorovania divákov a identifikácie previnilcov, nahlásenie previnilcov a predloženie dokladu o vysporiadaní škody na zariadení NTC do 20 dní od jej uplatnenia. DK SFZ trvá na oznámení konkrétneho vinníka, ktorý poškodil dvere na hráčskej kabíne Trnavy. Odmietla v tomto bode uznanie viny ako kolektívneho prehrešku mužstva, o čo žiadal prezident Spartaka Jozef Bachratý v utorok. Hlavný usporiadateľ Jozef Sochor nepodmienečne nesmie rok od 29. júla 2006 vykonávať túto funkciu.
Prípadnej kontumácii bránila skutočnosť, že stretnutie Trnava - Banská Bystrica (2:1) riadne dohrali. "Technická chyba nemôže viesť k zmene výsledku," upozornil Vladimír Wänke po mimoriadnom piatkovom rokovaní Ligovej komisie a dodal: "Apelovali sme na partnerské komisie Slovenského futbalového zväzu, rozhodcovskú komisiu a disciplinárnu komisiu, aby racionálne a bez alibizmu rešpektovali a využívali príslušné normy. My sme postupovali podľa futbalového práva." Podľa Pravidiel futbalu (článok 5, odsek 25, písmeno B) musí rozhodca v prípade napadnutia ukončiť stretnutie, pričom za napadnutie je považovaný aj zásah predmetom interpretovaný ako inzultácia na diaľku.
Vladimír Wänke vyjadril presvedčenie, že sa v skrátenom legislatívnom konaní podarí presadiť úpravy zákonov, ktoré by umožnili razantnejší postup a tvrdšie postihy páchateľov neprístojností na verejných podujatiach, nielen športových. "Prechádzanie sa po hracej ploche je dnes právne prakticky nepostihnuteľné. Je trpko smiešne, keď bezpečnostné zložky musia až do okamihu páchania priestupku či trestného činu stáť so založenými rukami, hoci často pomaly ide o život. Dúfame, že štát nám poskytne legislatívnu oporu pri riešení tohto problému."
Novinkou je odstúpenie klubu FC Družstevník Báč z II. ligy skupiny Západ (súťaž sa začne 5. augusta). "Vyzveme regionálne príslušný Západoslovenský futbalový zväz, aby nám do 24 hodín nahlásil náhradníka. Ak žiaden nebude k dispozícii, prenesieme toto právo na Bratislavský futbalový zväz. Až treťou a veľmi nepríjemnou inštanciou by bola súťaž s 13 mužstvami," vysvetlil postup V. Wänke, podľa ktorého informácií údajne je dôvodom náhleho storna Báča strata jedného z dohodnutých sponzorov.
Vzhľadom na vypadnutie Trnavy v 1. predkole Pohára UEFA sa na úradný hrací deň (sobota) vracajú vopred pre prípad postupu na nedeľu vo vydanom rozpise Corgoň ligy posunuté domáce zápasy 5. a 7. kola proti Interu Bratislava (teraz sobota 12. augusta) a Artmedii Bratislava (teraz sobota 26. augusta).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 00:48