StoryEditor

"Som fašista, ale nie rasista," tvrdí "hajlujúci" hráč Lazia Rím Di Canio

23.12.2005, 17:52
Autor:
TASRTASR

Útočník talianskeho futbalového klubu Lazio Rím Paolo Di Canio sa chce odvolať proti rozhodnutiu národnej futbalovej federácie, ktorá mu za rímsky pozdrav počas decembrového ligového zápasu proti Livornu udelila jednozápasový dištanc a pokutu 10 tisíc eur. Kontroverzný Di Canio, ktorý v Serii A nepriamo rozsieva odkaz niekdajšieho talianskeho fašistu Benita Mussoliniho, sa priznal k tomu, že je fašista, no súčasne sa iracionálne dištancoval od rasistov.
"Som fašista, no nie rasista. Pozdrav smeruje ľuďom, nechcem ním vyprovokovať násilie, tobôž nie s rasovým podtextom," prezradil Di Canio, ktorý vztýčenou pravicou zdraví svojich fanúšikov. Bývalý hráč Celtiku Glasgow a West Hamu United prvýkrát pozdravil svojich spôsobom "camerati" minulý rok počas rímskeho derby proti AS. Pobúril tým nielen niektorých futbalistov, ale tiež politikov, fanúšikov a najmä židovskú obec. Neutrálny postoj zachoval, ako jeden z mála, premiér Silvio Berlusconi. "Neprikladám tomu žiaden význam. Di Canio je síce exhibicionista, ale dobrý človek."
Jednozápasový dištanc a pokuta zrejme nebudú posledným trestom, celou záležitosťou sa totiž vážne zaoberá aj Medzinárodná futbalová federácia FIFA. Prezident Sepp Blatter vyhlásil, že federácia by mohla Di Caniovi dokonca zakázať pokračovať v profesionálnej kariére.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:43