StoryEditor

Na Sliači, mieste zdevastovaným armádou ZSSR, vyrastá golfová zóna oddychu

20.09.2005, 17:39
Autor:
TASRTASR

Na ploche 45 hektárov vyrastá na Sliači nové golfové ihrisko Tri Duby. Tam, kde nedávno odstrašovalo smetisko a zapáchajúca pôda nasiaknutá ropnými produktami, predrevolučnými pozostatkami sovietskej armády, sa postupne rozrastá zeleň. Golfový a country klub Hron by sa mal v plnej paráde s osemnásťjamkovým ihriskom predstaviť verejnosti na jesen 2007.
"Štyri roky sme hľadali, zvažovali 20 lokalít a nakoniec sme si vybrali túto neďaleko rieky Hron," povedal prezident klubu Marián Mihál. "Na mieste, kde sa už zelenie plocha, sme museli likvidovať osem až 12-metrový nános smetí. Po našich sovietskych bratoch tu zostali aj ropné koncentráty, mesačne sa ešte stále z pôdy odčerpáva 200 až 400 litrov čiernych produktov."
Golfový a country klub Hron, člen Slovenskej golfovej asociácie, zachraňoval od mája minulého roka, keď odkúpil pozemky, všetko, čo bolo v jeho možnostiach, najmä starý majer a múr z roku 1855. "Všetko bola len ruina," spomína si Marián Mihál. "Štyri mesiace nám trvalo, kým sme otvorili cvičnú lúku a dva tréningové greeny. Chceme, aby golfové ihrisko bolo hodné svojmu názvu Tri duby, ako sa kedysi volalo aj letisko na Sliači. Postupne ich zasadíme, jeden za cvičnou lúkou už rastie, ďalší pribudne za deviatou, tretí za 18-tou jamkou, a verím, že zo päťsto rokov porastú."
V priestoroch rekonštruovanej budovy starého majera láka aj nevšedná zbierka, súvisiaca s okupovaním týchto priestorov sovietskou armádou. V archívnych pokladoch klubu sa nachádzajú rôzne železné predmety, ktoré sa nachádzali pri rekonštrukcii a kultivácii pôdy, a aj dve bomby z druhej svetovej vojny.
Z kedysi zamoreného priestoru by mali asi najväčšiu radosť ekológovia. Po dobudovaní poteší každého návšteníka, kam až oko dovidí, šíra zeleň, už teraz v umelo vybudovaných jazierkach plávajú kačice. "Reliéf ihriska máme určený prírodnými podmienkami," upresňuje Marián Mihál. "Naše ihrisko bude po vzoru svetového trendu naozaj verejné, za 100 korún si už teraz môže každý prísť zahrať, dostane do rúk vedro loptičiek, požičať si môže palicu a dosýta sa na odpalisku vyhrať."
Samotné ihrisko, rovno oproti letisku na Sliači, sa rozširuje aj v závislosti od toho, ako praje počasie, zatiaľ sa vybudovali a zatrávnili jamky 1, 9, 10, 18 a závlahy pre všetkých 18 jamiek. Podklad ihriska tvorí nános väčších a menších kameňov a štrku do metra hlboký, tráva sa seje do substrátu piesku s rašelinou. Momentálne sa už klub môže pochváliť 48 členmi. Vstup do klubu je na prvý pohľad drahý, so 40-tisícovou čiastkou. "Ak si však túto sumu preráta pravidelný návštevník na celý rok, určite sa vyplatí," dodáva Marián Mihál. "Navyše naše členské je v porovnaní trebárs s Táľami päťkrát nižšie."
Viceprezident klubu Miroslav Hatara žijúci dlhodobo v Nemecku si spomína na začiatky. "Pred desiatimi rokmi sme sa dali dokopy s myšlienkou, aby golf nebol len pre smotánku a nebol drahší ako tenis alebo lyžovanie. Naším mottom je, aby si každý smrtelník mohol golf bez dlhého rozmýšľania zahrať. V Čechách sú s golfom podstatne ďalej ako u nás, k dispozícii majú 86 ihrísk, u nás je doteraz kompletne vybudované len jedno na Táľoch, ďalšie sú nedokončené, alebo sa hrá iba na pokosenej lúke."
Bernolákovo, Lozorno, Veľká Lomnica, Tále, Piešťany a Sliač, jedine tieto lokality sa na Slovensku spájajú s golfom v rôznej podobe, od amatérskej až po profesionálnu na Táľoch. Miroslav Hatara: "Nie je to lacná záležitosť vybudovať ihrisko, v českých korunách sa pohybuje okolo 120-miliónov korún. Samozrejme, všetko závisí od ceny pozemkov i od nákladov pri budovaní. U nás vychádza budovanie jednej jamky na 1,5 až 2 milióny korún."
Golfové ihrisko Tri duby buduje Envigeo, rovnaká firma, aká vytvorila Gray Bear na Táľoch, zatiaľ s jediným 18 jamkovým majstrovským ihriskom na Slovensku. "Prvoradé je pre nás golfové ihrisko," zdôrazňuje Marián Mihál. "Postupne dobudujeme aj zázemie. Jeho základom sa stane storočná zrekonštruovaná budova, potom ďalšia, pôvodom hospodárska stavba a rátame aj s priestormi na tento šport potrebnými, golfovým domom, obchodom, penziónom. Na druhom brehu Hrona vyrastie ideálna zóna oddychu so zámerom vytvoriť akýsi country relax, s jazdami na koňoch, so splavovaním rieky, cykloturistikou."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:49