StoryEditor

F1:Nový seriál je čoraz reálnejší,tvrdia výrobcovia i zástupcovia siedmich tímov

29.09.2005, 10:43
Autor:
TASRTASR

Na spoločnom stretnutí v Mníchove sa v stredu zišli zástupcovia piatich výrobcov automobilov a siedmich tímov účinkujúcich v seriáli MS monopostov F1, kde sa dohodli na spoločnom postupe vo vyjednávaní so šéfom efjednotky Berniem Ecclestoneom ohľadom budúcnosti kráľovského motošportu.
Výrobcovia sa tradične vyhrážajú vytvorením vlastného konkurenčného seriálu, ktorý prichádza do úvahy od roku 2008. Podľa mníchovského stanoviska sa prípravy na zatiaľ imaginárny šampionát posunuli výrazne vpred, pokračujú aj vyjednávania s majiteľmi okruhov, sponzormi i televíznymi spoločnosťami.
"Piati výrobcovia a tímy sa dohodli, že budú spoločne účinkovať len v takom šampionáte, ktorý bude spĺňať základné podmienky nestranných majstrovstiev. Napriek tomu, že podpísané strany sú otvorené rokovaniam s majiteľmi komerčných práv a Medzinárodnou automobilovou federáciou o budúcnosti F1 po roku 2007, súčasné tápanie im nedáva inú možnosť, len pokračovať v prípravách na nový šampionát," stojí v spoločnom stanovisku.
Jedinými troma stajňami, ktoré sa s FIA dohodli na predĺžení Concorde Agreementu do roku 2012, sú Ferrari, Jordan a Red Bull Racing. Súčasná dohoda stratí platnosť po konci sezóny 2007. Medzi tímami, ktoré sa pod mníchovské stanovisko podpísali, je paradoxne aj Minardi. Stajňu totiž odkúpil práve Red Bull, a tak môže nastať situácia, že táto stajňa bude mať o tri roky svojho zástupcu v oboch súťažiach.
Napriek tomu, že s prezidentom FIA Maxom Mosleym o zmene pravidiel od roku 2008 rokujú všetky tímy, podľa výrobcov sa nedosiahol taký pokrok, ktorý by spomalil prípravy na paralelný šampionát. Potvrdil to aj prezident efjednotkového tímu Renault Patrick Faure. "Rokovali sme s Maxom, bankami aj Berniem. O ničom nie je rozhodnuté a ak to bude potrebné, budeme pretekať v rámci vlastných majstrovstiev. Náš cieľ je od začiatku rokovaní rovnaký, a to dať viac peňazí tímom, ktoré sa na organizovaní šou v tomto cirkuse naozaj podieľajú," vyhlásil Faure.
Samotný Mosley považuje reči o rozbehnutí nového seriálu za predčasné. "Osobne si myslím, že je to veľmi nepravdepodobné," vyhlásil Mosley, pričom argumentoval, že tímy ani výrobcovia nemajú na splnenie tohto cieľa dostatok finančných prostriedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 17:55