StoryEditor

Bolívijský Deň športu sa zmenil na protest proti kroku FIFA

31.05.2007, 09:44
Autor:
SITASITA

Tancujúce staré dámy, policajní kadeti skáčuci cez ohnivé obruče, prezident naháňajúci futbalovú loptu. Takúto mozaiku ponúkol v stredu bolívijský Deň športu a zároveň protest proti rozhodnutiu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zakázať medzištátne stretnutia v nadmorskej výške nad 2500 m. Najaktívnejším protagonistom demonštrácií v sviatočnej atmosfére bol práve bolívijský líder Evo Morales, ktorý ako prvý vyhlásil stav ohrozenia futbalu v krajinách Latinskej Ameriky ležiacich na úpätí Ánd. Protestné akcie zahalené do rúcha osláv pohybu sa za sprievodu typickej ľudovej hudby konali v stredu od ranných hodín a ich epicentrom sa stala metropola La Paz a prezidentský palác situovaný vo výške 3600 m n. m. Morales sám išiel svojim krajanom príkladom, zaskákal si na trampolíne, obehol okolo hlavného námestia a zúčastnil sa na štyroch futbalových zápasoch. V tom najprestížnejšom proti jeho jedenástke nastúpili bývalí reprezentanti Bolívie, v ďalších troch dueloch na "exkomunikovanom" Štadióne Hernanda Silesa poslúžili ako súperi zahraniční novinári.
Morales stihol počas hektického dňa tlmočiť futbalovým fanúšikom posolstvo svojich rovnako postihnutých susedov Ekvádoru, Peru, Kolumbie, Čile a Mexika, podporu vyjadrili aj argentínsky prezident Nestor Kirchner, uruguajský Tabare Vazquez a nechýbali ani ohnivé slová venezuelského vodcu Huga Chaveza.
Demonštrácie sa niesli aj v duchu posmechov na účet krajiny päťnásobných majstrov sveta Brazílie, ktorá zákaz iniciovala. Podnetom bol totiž protest brazílskej strany proti podmienkam februárového zápasu Pohára osloboditeľov medzi bolívijským Realom Potosi a Flamengom, ktorý sa konal vo výške 4000 m n. m. v mrznúcom daždi. "Brazílčania sú baby. Vždy chcú vyhrať za akúkoľvek cenu, keď sa im to nepodarí, vyhovárajú sa na nadmorskú výšku," neodpustila si komentár 71-ročná Beatriz Ordonezová, ktorá celú stredu pretancovala v uliciach La Paz.
Ďalším krokom dotknutých latinskoamerických štátov bude prezentácia ich názorov na zasadnutí konfederácie CONMEBOL 14. júna v paraguajskom Asuncione. Nasledujúci deň by sa prezidenti 10 juhoamerických federácií mali zhodnúť na jednotnom stanovisku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:50