StoryEditor

Slováci opäť rozhodujú, Interu stačí bod, Mancini chce ale všetky tri

22.11.2005, 15:18
Autor:
TASRTASR

Napriek tomu, že najväčšiu pozornosť zo stredajšieho programu futbalovej Ligy majstrov púta pod Tatrami súboj Artmedie Bratislava na ihrisku Interu Miláno, bojovať sa bude o postup do osemfinále aj na ďalších siedmich štadiónoch v skupinách E až H. Postup majú zatiaľ z týchto skupín zabezpečený len Olympique Lyon a Real Madrid (E-skupina).
Do prestížnych bojov zasiahne aj trojica slovenských rozhodcov na čele Ľubošom Micheľom a jeho asistentmi Martinom Balkom a Romanom Slyškom (4. asistent Pavel Olšiak), ktorí povedú zápas E-skupiny Schalke 04 PSV Eindhoven na štadióne Aufschalke Arena v Gelsenkirchene. Na 38-ročného rodáka zo Svidníka Micheľa čaká v stredu náročná skúška v Gelserkirchene, kde futbalisti bundesligového Schalke privítajú lídra skupiny z Eindhovenu, ktorý má pred svojim súperom dvojbodový náskok. Navyše, trénera domácich Ralfa Rangnicka trápi neefektívna koncovka, vďaka ktorej Schalke len remizovalo v ligovej generálke s nevýrazným 1.FC Kölnom 2:2. Ligová generálka ale nevyšla ani holandskému majstrovi PSV, ktorý remizoval na pôde RKC Waalwijk 4:4, pričom za hostí vyrovnal v Brazílčan Robert až v poslednej minúte. Holandskému tímu stačí na postupovú definitívu aj remíza, avšak len v prípade, že v paralelne hranom zápase E-skupiny zvíťazí AC Miláno na ihrisku Fenerbahce Istanbul. Za Schalke by mal po dvojmesačnej pauze nastúpiť už aj naturalizovaný nemecký reprezentant Gerald Asamoah, pričom vykartovaného Rafinhu má nahradiť turecký legionár Hamit Altintop. Navyše, otázny je aj štart brankárskej jednotky Schalke Franka Rosta, ktorého proti Kölnu nahradil Christofer Heimeroth. Na strane PSV, minuloročného semifinalistu LM, už dlhší čas chýba zranený John de Jong a Mika Vayrynen, pričom hostia nebudú mať k dispozícii ani zraneného amerického reprezentanta DaMarcusa Beasleyho.
Do tuhého pôjde aj v tureckej metropole, kde by si prípadnou prehrou skomplikovalo postupovú matematiku favorizované AC Miláno. Taliansky tím prežíva krízovejšie obdobie v sezóne, "rosso-neri" totiž z posledných troch zápasov v LM získali len dva body a v ligovej generálke utrpeli dokonca prehru s AC Fiorentinou 1:3. Prehru si nemôže dovoliť ani Fenerbahce, pretože by definitívne stratilo šancu postúpiť do záverečnej fázy LM. Futbalisti AC Milána nemajú dobré spomienky na Istanbul, pretože v minuloročnom finále LM tu prehrali na pokutové kopy s anglickým FC Liverpoolom napriek tomu, že viedli už 3:0.
V F-skupine sa upriamuje pozornosť hlavne na súboj o konečné 3. miesto respektíve účasť v Pohári medzi nórskym Rosenborgom Trondheim a gréckym Olympiakosom Pireus. Futbalisti Olympique Lyon a Realu Madrid, ktorí sa v stredajšom šlágri stretnú na štadióne Santiaga Bernabeua, už majú totiž postup do osemfinále vo vrecku. Naopak, fanúšikovia Rosenborgu a nórskeho futbalu živia svoju poslednú nádej v tejto sezóne. Rosenborg totiž cez víkend nedokázal obhájiť majstrovský titul a získať tak v poradí 14. domáci triumf v sérii, navyše nórska reprezentácia nepostúpila z baráže na MS 2006 cez Česko.
Obhajca trofeje FC Liverpool smeruje napriek nepriamej kvalifikácii do LM opäť do záverečných bojov prestížnej súťaže. V stredu v G-skupine na Anfield Road privítajú španielsky Betis Sevilla, pričom na postup medzi elitnú šestnástku im stačí aj remíza. "Sebavedomie a uspokojenie, ktoré dosiahnete v Európe sa dá preniesť aj do ligových zápasov," reagoval kapitán The Reds a líder anglickej reprezentácie Steven Gerrard. Hostia z Andalúzie však nie sú vo forme, pričom aj vďaka veľkej maródke nezvíťazili ani raz v posledných piatich dueloch Primera División. Betis, ktorý odcestoval na ostrovy bez zranených útočníkov Dani Martina a Ricarda Oliveiru, nemá k dispozícii ani stredopoliara Miguela Angela Lozana a obrancov Daniela Alejandra Lemba, Luisa Fernandeza a Nana Rivasa. Navyše, suspendovaný je aj ďalší zadák Fernando Varela.
O malý zázrak sa pokúsia aj futbalisti RSC Anderlecht, ktorí pred súbojom s favorizovanou Chelsea Londýn môžu spomínať na zašlú slávu. Belgické fialky totiž v tejto sezóne LM nielenže ešte nevyhrali, ale nedokázali zatiaľ ani raz skórovať.
Dramatická situácia je v aj v "slovenskej" H-skupine, kde pokračuje v spanilej jazde Artmedia Bratislava. Slovenský majster zavíta na San Siro, kde proti milánskemu Interu bude hrať na štadióne bez divákov pre disciplinárny trest. K postupu medzi TOP 16 stačí domácim aj remíza. "Na postupovú definitívu nám stačí bod, ale my budeme hrať na víťazstvo. Ak najmä naši hviezdni útočníci budú hrať pre tím, a nebudú sa ukájať v individuálnych prienikoch, tak potom zvíťazíme," uviedol tréner milánskeho klubu a bývalý taliansky reprezentant Roberto Mancini, ktorý počíta v základnej zostave aj s Portugalčanom Figom. "To, čo Inter potrebuje, je stabilizovaná výkonnosť. Musíme sa vyhnúť slabším zápasom," skonštatoval Figo, ktorý sa vrátil do národného tímu v kvalifikačnom zápase MS 2006 proti Slovensku v Lisabone.
Aj v ďalšom zápase má slovenský futbal svoje zastúpenie. V Porte privítajú domáci draci aj s perspektívnym reprezentantom Marekom Čechom futbalistov Glasgowa Rangers, ktorí sú v tejto sezóne nepresvedčiví v domácej lige aj v Európe. Trénera Alexa McLeisha môže prakticky zachrániť na lavičke Rangers už len postup v Lige majstrov, to by však jazdci museli v Porte zvíťaziť. V domácej generálke totiž prehrali Rangers v šlágri s Celtikom 0:3 a obhajoba škótskeho titulu sa javí už ako absolútne nereálna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 22:08