StoryEditor

Macedónsko - Slovensko 0:2 - Hostia už po piatku s mečbalom

06.04.2007, 17:48
Autor:
SITASITA

Slovenskí tenisti po piatkových dvojhrách stretnutia Macedónsko - SR v 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2007 mužských reprezentačných tímov vedú 2:0. Zo zvyšných troch duelov, sobotňajšej štvorhry (12.00 h SELČ) a nedeľňajších singlov (10.00 h SELČ), potrebujú získať už len jedno víťazstvo na istotu postupu do septembrového zápasu o účasť v 16-člennej svetovej skupine ročníka 2008 najprestížnejšej súťaže družstiev.

V hlavnom meste Skopje v areáli TK Jug v mestskom parku na antuke vonku získal prvý bod pre favorizovaných hostí 27-ročný rodák z Považskej Bystrice Michal Mertiňák. Rebríčková dvojka finalistov ročníka 2005 zdolala v premiérovom vzájomnom dueli jednotku domácich Lazara Magdinceva 6:3, 6:2, 4:6, 6:4 po hladkom vstupe a veľkom boji v treťom a štvrtom sete. Druhý bod pridal 29-ročný líder výberu SR Dominik Hrbatý, ktorý si - takisto v prvom stretnutí týchto tenistov - presvedčivo poradil s 23-ročným Predragom Rusevským 6:2, 6:3, 6:3. Všetci štyria aktéri piatkových dvojhier boli pred štvrtkovým žrebom nominovaní kapitánmi Goranom Ševčenkom a Miloslavom Mečířom na deblový súboj, ale zloženie párov sa ešte môže zmeniť.

Víťaz novembrového bratislavského challengerového turnaja Tatra banka Open Mertiňák s výnimkou tretieho setu potvrdil proti rovesníkovi Magdincevovi za náročných okolností v búrlivej atmosfére a na nie optimálnom dvorci papierové predpoklady vyplývajúce z postavenia oboch aktérov v singlovom svetovom poradí. Mertiňák k 2. aprílu figuruje na 180. priečke v ATP Entry a Magdincev je na 497. mieste. Ešte výraznejší rebríčkový rozdiel medzi Hrbatým (25.) a Rusevským (409., v čase zverejnenia nominácii však ešte bol iba domácou dvojkou) sa prejavil aj na dvorci. Rodák z Bratislavy, ktorý nastúpením na 51. zápas v DP vyrovnal slovenský rekord Karola Kučeru, rutinovane zvládol svoju úlohu proti držiteľovi dvoch marcových trofejí z úrovne ITF Futures z Ghany a zabezpečil všeobecne predpokladaný stav pred veľkonočným víkendom.

Slováci vlani v septembri prehrali v bratislavskej baráži o elitnú šestnástku s Belgickom 2:3 a Macedónčania sa po prvý raz kvalifikovali do I. skupiny euroafrickej zóny prostredníctvom zdolania Fínska 3:2 (takisto v Skopje na antuke vonku), čo bolo ich deviate víťazstvo v súťaži o "šalátovú misu" v rade. Ide o prvý zápas týchto krajín, ktoré v 1. kole zhodne mali voľný žreb. Slovensko je v renkingu Davisovho pohára na 7. mieste, Macedónsku patrí až 43. priečka. V prípade nezvratného náskoku SR by v nedeľu mohli dostať príležitosť debutanti Ivo Klec či Pavol Červenák.

Davisov pohár 2007 - 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne:
Macedónsko - Slovensko 0:2 po piatkových dvojhrách
Lazar Magdincev - Michal Mertiňák 3:6, 2:6, 6:4, 4:6
Predrag Magdincev - Dominik Hrbatý 2:6, 3:6, 3:6

Zvyšný program:
sobota (od 12.00 h SELČ):
Lazar Magdincev, Predrag Rusevski - Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák
nedeľa (od 10.00 h SELČ):
Lazar Magdincev - Dominik Hrbatý
Predrag Rusevski - Michal Mertiňák

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 09:08