StoryEditor

S. Williamsová s natiahnutým svalom, Vaidišovej prehra

11.04.2007, 12:08
Autor:
SITASITA

Pri absenciách Justine Heninovej (problémy s dýchaním), Marie Šarapovovej (zranené ľavé koleno), Amélie Mauresmovej (zotavovanie sa po operácii apendixu), Svetlany Kuznecovovej (pobolievajúce pravé zápästie) a Martiny Hingisovej (ťažkosti s ľavým bokom) utrpel tenisový turnaj WTA Tour Family Circle Cup (Tier I, dotácia 1,34 milióna USD, zelená antuka vonku) v americkom Charlestone v Južnej Karolíne ďalšie straty v utorok už počas svojho priebehu. S podujatím sa totiž už v 2. kole rozlúčila najvyššie nasadená Češka Nicole Vaidišová (v 1. kole mala voľný žreb) a pre natiahnutý sval na pravej strane slabín nedohrala stretnutie 2. kola proti Taiwančanke Jun-jang Čan tretia nasadená Serena Williamsová.
Víťazka januárových Australian Open a najlepšie zarábajúca hráčka doterajšieho priebehu sezóny odstúpila za stavu 3:5 vo vstupnom sete a znepokojila kapitánku amerického tímu Zinu Garrisonovú pred blížiacim sa duelom proti Belgicku v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie (hrá sa 21. - 22. apríla vo floridskom Delray Beach). "Problémy som začala pociťovať už na pondelňajšom tréningu. Lekári mi síce nezakázali hrať, ale ozývalo sa to a nechcela som riskovať zhoršenie stavu," skonštatovala S. Williamsová, ktorá sa po Novom roku vyšvihla z 81. priečky na 11. post vo svetovom renkingu. "Malo by mi stačiť zopár dní pokoja, masáže a ľadovanie. Pri príprave na antuke som skúšala aj typické sklzy a asi som sa kĺzala priveľa," povedala tenistka s tohtoročnou bilanciou 15:1 v dueloch ukončených mečbalom. Očakávaný sesterský súboj dvoch bývalých jednotiek počítačového poradia v 3. kole sa teda neudeje, hoci staršia Venus Williamsová si na úvod hladko (6:2, 6:2) poradila so štrnástkou žrebu Austrálčankou Samanthou Stosurovou.
Vyradenie jednotky "pavúka" Vaidišovej, ktorá napriek sľubnému vstupu napokon nestačila na Holanďanku Michaellu Krajicekovú (6:4, 4:6, 3:6), je vôbec prvým takto včasným zlyhaním líderky žrebu na turnaji Family Circle Cup, ktorý píše svoju 36. kapitolu. Zaujímavosťou je, že budúca súperka Sloveniek v Pohári federácie, len druhýkrát počas kariéry bola najvyššie nasadenou. Aj vlani v Memphise v takejto zaväzujúcej pozícii prehrala už vo svojom vstupnom vystúpení. "Ani chvíľu som počas toho duelu s Krajicekovou nemala zo svojej hry dobrý pocit. Samozrejme, že som sklamaná," uviedla 17-ročná rodáčka z Norimbergu. Vaidišová zhodou okolností bude oslavovať narodeniny 23. apríla, teda deň po bratislavskom fedcupovom stretnutí. Rovnaký termín sa pritom týka gratulácií presne o šesť rokov staršej Slovenke Daniele Hantuchovej, nad ktorou vedie v bilancii vzájomných zápasov 3:0.
Čerstvá držiteľka titulu z floridského Amelia Islandu Francúzka Tatiana Golovinová sa dostala výsledkom 6:4, 6:1 cez slovenskú kvalifikantku Dominiku Cibulkovú. Po prvý raz zažívala účinkovanie na inom mieste hneď po zisku trofeje. "Nikdy predtým som sa nemusela s niečím takým vyrovnať, takže to nebolo jednoduché. Hralo sa mi dobre, ale pociťovala som predsa len únavu. Zostáva otázne, ako to fyzicky zvládnem," vopred priznala 19-ročná rodáčka z Moskvy, ktorá si počas duelu nechala ošetriť pľuzgier na nohe. Cibulková pre agentúru SITA o súboji uviedla. "Musím si naozaj začať veriť aj na top-hráčky. V ostatnom období sa totiž opakovane presviedčam, že na ne mám, ale doplácam na stále priveľký rešpekt. Tie pasáže zápasu, v ktorých som predvádzala svoju hru, boli vyrovnané. Škoda, že ich nebolo viac. V prvom sete to napokon stačilo len na štyri gemy. Nevadí, získala som ďalšiu cennú skúsenosť, a práve tých teraz potrebujem čo najviac."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:03