StoryEditor

Šéfovia vlád EÚ navrhujú znížiť emisie CO2 až o 30 %

09.03.2007, 10:10
Autor:
TASRTASR

Šéfovia vlád a prezidenti Európskej únie (EÚ) sa podľa švédskeho premiéra Frederika Reinfelda už dohodli na záväznom cieli, že únia do roku 2020 zvýši podiel energie z obnoviteľných zdrojov na 20 % a najmenej o 20 % zníži podiel klíme škodlivých emisií CO2. Uvádza sa to v dnešnom vydaní denníka Financial Times Deutschland (FTD).
Tieto záväzky sú súčasťou návrhu, ktorý predložilo nemecké predsedníctvo na čele so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. So svojím záväzkom výrazne znížiť emisie CO2 je EÚ prvým veľkým regiónom vo svete, ktorý si do roku 2020 stanovil konkrétny cieľ týkajúci sa ochrany klímy. Predstavitelia EÚ vyhlásili, že ak sa pridajú aj ostatné vyspelé štáty, únia je pripravená znížiť emisie CO2 až o 30 %.
V dlhotrvajúcej debate o zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov na energetickom mixe členských krajín boli proti konkrétnym záväzkom Poľsko a Francúzsko, ktoré sú silne závislé od tradičných zdrojov energie. Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker uviedol, že jeho krajina môže v záujme splnenia cieľov investovať do veterných parkov v Belgicku a Holandsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 08:17