StoryEditor

Slovenky prehrali s USA, vo štvrťfinále so Švédskom

02.08.2007, 08:07
Autor:
SITASITA

Mladé basketbalistky Slovenska našli svojho premožiteľa až v záverečnom vystúpení v osemfinálovej E-skupine na majstrovstvách sveta do 19 rokov v Bratislave, keď podľahli vysoko favorizovanému USA 60:84. Zverenkyne čiernohorského trénera Željka Vukičeviča tak prehrali po piatich víťazstvách v rade na turnaji. V piatok sa slovenské basketbalistky v Sibamac aréne NTC stretnú vo štvrťfinále s rovesníčkami zo Švédska v boji o postup do semifinále.

Osemfinálová E-skupina:
Slovensko - USA 60:84 (17:25, 17:24, 20:22, 6:13)
Slovensko: Palušná 21, Krč-Turbová 12, Minčíková 7, Kovaľová 4, Kandráčová 2 (Pindrochová 4, Černáková 3, Zmeková 3, Tetemondová 2, Beňušková 1, Magušková 1, Slimáková 0)
Najviac bodov USA: Moorová 24, Lavenderová 14
TH: 24/14 - 28/18, fauly: 18 - 22, trojky: 16/4 - 11/4, rozhodovali: Rodriguez (Ven.), Beker (Austr.) a Tomitová (Jap.), 2200 divákov

Slovenky sa zvučného súpera a suveréna doterajšieho priebehu šampionátu nezľakli a vďaka sústredenej hre držali s Američankami krok od úvodných minút. Pod košom súperiek kraľovala v prvej štvrtine najpriek výškovej nevýhode slovenská pivotka Palušná (11 bodov). V závere prvej desaťminútovky však USA Slovensku odskočilo a aj vďaka ďalekonosnej trojke s klaksónom si vytvorilo osembodový náskok (25:17). Slovensky sa však nevzdávali a s favoritom držali prijateľný rozdiel. Pred odchodom do šatní však nevyšlo Slovenkám niekoľko útokov, čo súper potrestal a pred vstupom do druhej polovice zápasu viedli Američanky o 15 bodov (49:34). Slovenky nedokázali atleticky vyspelejším súperkám odolávať, čo im nedovolilo zvrátiť priebeh duelu. Vďaka umnej hre ich však súper neprevalcoval ako väčšinu tímov predtým. V záverečnej časti zápasu sa už iba dohrávalo a oba tímy šetrili sily na dôležité štvrťfinále.

Hlasy:
Željko Vukičevič (tréner SR): "Takýto priebeh zápasu sme očakávali. Američanky boli lepšie v doskakovaní, keďže majú štyri-päť hráčok cez 190 cm a my iba jedinú. Palušnú sme navyše pred štvrťfinále nechceli príliš zaťažiť. Obom tímom gratulujem k dobrému výkonu. Fanúšikom ďakujem za podporu a verím, že nám rovnako pomôžu aj v dôležitom zápase proti Švédsku. Postup medzi štvorku by bol úžasný."

Janka Minčíková (rozohrávačka SR): "Určite nás tá prehra mrzí, ale treba si priznať, že Američanky boli nad naše sily. Chceli sme uhrať čo najlepší výsledok. Oni sú také výbušnejšie, v hre jedna na jedna sú jednoznačne lepšie. Hrajú typický americký basketbal a takpovediac mužský, výborne skáču. Táto prehra nás určite nepoloží, naopak, vyburcuje nás k ešte lepšiemu výkonu. Vo štvrťfinále sa budeme snažiť vyhrať. Švédsko je veľmi kvalitný súper, pre oboch to bude kľúčový zápas. Skvelí boli diváci, povzbudzovali nás, aj keď sa nám nedarilo. Veríme, že nám budú takto fandiť aj naďalej."

Regina Palušná (pivotka SR): "Bol to ťažký súper, no snažili sme sa. Mali sme aj na viac, ale robili sme priveľa zbytočných chýb. Američanky sú oveľa silnejšie, mohutnejšie. Proti Švédkam musíme hrať tak ako doteraz. Oni hrajú silný a rýchly basketbal."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 11:06