StoryEditor

Slovenskí hádzanári postúpili na ME 2008

17.06.2007, 08:57
Autor:
SITASITA

Hádzanári Slovenska si vybojovali postup na ME 2008 v Nórsku. Zverenci trénera Zoltána Heistera zvíťazili v sobotňajšom odvetnom stretnutí II. fázy kvalifikácie pred zaplnenou halou v Leviciach nad Ukrajinou 35:19 (17:10). Slováci tak zmazali jednogólové manko z minulotýždňového prvého zápasu v Záporoží (28:29) a mohli sa po druhý raz v ére samostatnosti tešiť z postupu na vrcholné podujatie. Pri premiérovej účasti obsadili na ME 2006 vo Švajčiarsku posledné 16. miesto. Žreb záverečného turnaja budúcoročného európskeho šampionátu (17. - 27. 1. 2008) sa uskutoční v piatok 22. júna o 20.00 h v Osle.

Výsledok - sobota - II. fáza kvalifikácie ME 2008 - muži - odveta:
Slovensko - Ukrajina 35:19 (17:10) - prvý zápas 28:29, na ME postúpilo Slovensko
Zostava a góly SR: R. Štochl, M. Meluš - Petro 3, Dudáš 2, Antl 1, T. Straňovský 1, M. Straňovský 6/1, Volentics 3, D. Valo 6, Kukučka 4, Baran 2, F. Šulc ml. 5, Pekár 2, Mikéci
Najviac gólov za Ukrajinu: Onufrijenko 7/1, Nat 4, Kosteckij 4/3,
pok. hody: 1/1 - 5/4, vylúčení: 5 - 5, ČK: 50. Šelmenko (Ukrajina) za hrubý faul, rozhodovali: Canbro a Claesson (obaja Švéd.), 2000 divákov

Slovensko malo úvod ako z veľkej knihy, v defenzíve pozorne bránilo, skvele chytal Štochl a v útoku s ľahkosťou premieňalo svoje príležitosti. Po troch minútach tak vyhrávalo 3:0. Ukrajina potom znížila na začiatku 12. min na 4:3, ale po štvrťhodine hry už svietil na ukazovateli skóre stav 8:3 v prospech domáceho tímu. Slováci aj naďalej udávali tempo hry a zvyšovali svoj náskok - v 24. min 13:6. V záverečnej päťminútovke I. polčasu hostia potrestali niekoľko chýb domácich a dotiahli sa na 14:10, ale zverenci trénera Heistera ešte do prestávky upravili na sľubných 17:10.
Po zmene strán sa dianie na palubovke zmenilo na exhibíciu domáceho tímu. V 39. min narástol rozdiel už na 11 gólov (26:15). V zostávajúcom čase obaja tréneri dali príležitosť aj hráčom z lavičky, ale tí v bielych dresoch držali opraty duelu pevne vo svojich rukách. Gólovú bodku za stretnutím dal svojim jediným gólom krídelník Antl, ktorý zvýšil na 35:19, čo bol najvyšší gólový rozdiel v zápase. Hrdinom odvetného súboja bol brankár SR Richard Štochl, ktorému sa od vynikajúceho levického publika ušiel za množstvo bravúrnych zákrokov skandovaný potlesk.

Hlasy:
Zoltán Heister (tréner SR): "Samozrejme, postup je pre nás úspechom. Mne ako trénerovi sa to podarilo v každej kvalifikácii, predtým to bolo s juniormi a kadetmi. Som rád, že moji zverenci pochopili, že aj napriek svojmu mladému veku majú na to, aby hrali dobrú hádzanú. Približne päť minút pred koncom som už bol presvedčený, že nám už účasť na európskom šampionáte nemôže ujsť. Prínos Kukučku a Martina Stráňovského, ktorí nám chýbali na Ukrajine, bolo dnes na našom výkone cítiť. Rišo Štochl len potvrdil, že je veľmi dobrým brankárom. Od Ukrajincov som čakal väčší tlak. Každý však hrá len to, čo mu súper dovolí. Nezvyknem chváliť svoje družstvo, ale za odvedenú prácu najmä v defenzíve si pochvalu zaslúži."

Leonid Zacharov (tréner Ukrajiny): "Gratulujem Slovensku k víťazstvu a postupu na ME a zároveň im želám veľa úspechov na šampionáte. Súper bol vo všetkých herných činnostiach dnes jednoznačne lepší. O našich nedostatkoch, aj keď sme mali aj objektívne príčiny, je už zbytočné hovoriť."

Peter Kukučka (stredná spojka SR): "Myslím si, že sme súpera dostali od začiatku pod tlak. Viac-menej sme mu vnútili našu hru. V útoku nám všetko padalo, Ukrajinci nemali šancu. Bolo mi ľúto, že som nemohol nastúpiť v Záporoží, kde to chalani dobre rozohrali. Preto som rád, že som im dnes mohol pomôcť k víťazstvu a k vybojovaniu postupu."

Richard Štochl (brankár SR): "Nebol to taký ľahký súper, ako ukazovalo dianie na palubovke. My sme však hrali skutočne dobre, všetko nám vychádzalo. Dnes to bolo nielen o hernom umení, ale aj o bojovnosti. Dali sme do toho srdce. Atmosféra v Leviciach bola vynikajúca, v skvelom publiku sme mali jedného hráča naviac."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 21:20