StoryEditor

V A-skupine aj Mintál proti Škrtelovi a Čontofalskému

09.10.2007, 13:24
Autor:
SITASITA

V sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone vyžrebovali v utorok napoludnie skupinovú fázu Pohára UEFA 2007/08. Štyridsať mužstiev rozdelil žreb do ôsmich päťčlenných skupín, v ktorých sa tímy stretnú jednokolovo každý s každým, t. j. jedno mužstvo odohrá dve stretnutia v domácom prostredí a dve na súperovej pôde.
Slovenský futbal budú po vyradení klubových zástupcov Artmedie Petržalka a FC ViOn Zlaté Moravce reprezentovať v Pohári UEFA už iba hráči obliekajúci dresy zahraničných mužstiev. V hre ich zostalo ešte šestnásť, pričom najpočetnejšie zastúpenie majú Slováci v českej Sparte Praha. Šestica Karol Kisel, Radoslav Zabavník, Miloš Brezinský, Matúš Kozáčik, Tomáš Kóňa a Igor Žofčák sa môže v E-skupine tešiť na zaujímavé súboje proti Bayeru Leverkusen (Nem.), ktorého dres oblieka aj Vratislav Greško, ďalej Spartaku Moskva (Rus.), FC Toulouse (Fr.) a FC Zürich (Švajč.). Dvojica "Angličanov" pôsobiacich v Boltone Wanderers Ľubomír Michalík a Zoltán Harsányi sa v F-skupine stretne s najväčším favoritom na celkové prvenstvo v tohtosezónnej edícii Pohára UEFA nemeckým Bayernom Mníchov ako aj Sportingom Braga (Portug.), Crvenou Zvezdou Belehrad (Srb.) a Arisom Solún (Gréc.). Okrem posledného spomenutého tímu sa do tejto fázy európskeho pohára č. 2 dostali aj ďalšie štyri grécke kluby - premožiteľ Artmedie Petržalka Panathinaikos Atény, Panionios Atény v kádri aj s brankárom Miroslavom Königom a obrancom Jozefom Gáspárom, AEK Atény a FC Larissa, v drese ktorej pôsobí útočník Jozef Kožlej. Tridsaťštyriročný bývalý slovenský reprezentant narazí v A-skupine aj na štyroch svojich krajanov. Okrem holandského Alkmaaru a anglického Evertonu má totiž Larissa za súperov nemecký 1. FC Norimberg s dvojicou Marek Mintál a Róbert Vittek (aj keď druhý menovaný je dlhodobo zranený) a ruský Zenit Petrohrad s duom Kamil Čontofalský a Martin Škrtel.
Boje v skupinovej fáze Pohára UEFA sa začnú vo štvrtok 20. októbra a skončia sa v dňoch 19., resp. 20. decembra 2007. Do jarného šestnásťfinále európskeho pohára č. 2 postúpia prvé tri tímy z každej skupiny (spolu 24), ktoré na celkový počet 32 mužstiev doplní osem klubov z tretích miest zo základných skupín Ligy majstrov. Potom sa už bude hrať klasickým vyraďovacím systémom (doma - vonku). Finálový duel aktuálneho ročníka druhej najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže je na programe v stredu 14. mája 2008 na štadióne Manchestru City.

Žreb skupinovej fázy Pohára UEFA 2007/08:
A-skupina: AZ Alkmaar (Hol.), Zenit Petrohrad (Rus.), FC Everton (Angl.), 1. FC Norimberg (Nem.), FC Larissa (Gréc.)
B-skupina: Panathinaikos Atény (Gréc.), Lokomotiv Moskva (Rus.), Atlético Madrid (Šp.), FC Kodaň (Dán.), FC Aberdeen (Škót.)
C-skupina: FC Villarreal (Šp.), AEK Atény (Gréc.), AC Fiorentina (Tal.), FK Mladá Boleslav (ČR), IF Elfsborg (Švéd.)
D-skupina: FC Bazilej 1893 (Švajč.), Hamburger SV (Nem.), Stade Rennes (Fr.), Dinamo Záhreb (Chorv.), SK Brann Bergen (Nór.)
E-skupina: Bayer Leverkusen (Nem.), Sparta Praha (ČR), Spartak Moskva (Rus.), FC Toulouse (Fr.), FC Zürich (Švajč.)
F-skupina: Bayern Mníchov (Nem.), Bolton Wanderers (Angl.), Sporting Braga (Portug.), Crvena Zvezda Belehrad (Srb.), Aris Solún (Gréc.)
G-skupina: Anderlecht Brusel (Belg.), Tottenham Hotspur (Angl.), Getafe CF (Šp.), Hapoel Tel Aviv (Izr.), Aalborg BK (Dán.)
H-skupina: Girondins Bordeaux (Fr.), Austria Viedeň (Rak.), Galatasaray Istanbul (Tur.), Panionios Atény (Gréc.), Helsingborgs IF (Švéd.)

Program skupinovej fázy Pohára UEFA 2007/08:
1. kolo - 25. októbra 2007
2. kolo - 8. novembra 2007
3. kolo - 29. novembra 2007
4. kolo - 5., resp. 6. decembra 2007
5. kolo - 19., resp. 20. decembra 2007

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:36