StoryEditor

Nitra má punc centra výstav a veľtrhov

21.05.2007, 00:00

Nitriansky veľtrhový areál je najväčším výstavníckym zariadením na Slovensku. Organizácia, ktorá bola založená už začiatkom sedemdesiatych rokov, má k dispozícii takmer 150 hektárov prezentačných priestorov.
Pôvodné zameranie podniku bolo orientované výlučne na poľnohospodárstvo, potravinárstvo, ekológiu a krajinotvorbu. V areáli sa pred rokom 1990 konala vlastne iba jediná veľká výstava -- Agrokomplex. Tradičné podujatie síce každé leto pritiahlo niekoľko stoviek tisíc návštevníkov, avšak na prevádzkovanie moderného veľtrhového centra to určite nestačilo.
Podujatia sa rozrástli
Začiatkom deväťdesiatych rokov preto dramaturgiu veľtrhového života začali obohacovať ďalšie komerčné podujatie zamerané na jednotlivé sektory hospodárstva.
Prvou lastovičkou sa stala výstava Nábytok a bývanie, ktorej brány sa po prvýkrát otvorili pred 17 rokmi. Spolu s Autosalónom, ktorý si pripomína 15. výročie založenia, patria oba tieto medzinárodné veľtrhy doteraz k najpopulárnejším výstavníckym podujatiam v Nitre.
Najmä medzi odbornou verejnosťou a podnikateľmi si obľubu získal aj Medzinárodný strojársky veľtrh. Ten si za 13 rokov existencie vybudoval prestíž najvýznamnejšej tuzemskej výstavníckej akcie určenej pre toto priemyselné odvetvie. Každoročne sa na nej zúčastňuje viac ako 900 domácich a zahraničných vystavovateľov, ktorí obsadia nielen všetky voľné pavilóny, ale aj väčšinu voľných výstavných plôch v areáli. Lákadlom sú aj viaceré konferencie, semináre a prezentácie určené pre odborne zameraných návštevníkov.
Biznis, kultúra i relax
Tohtoročný kalendár Výstavníctva -- Agrokomplex už obsahuje desať nosných výstavníckych podujatí, pričom väčšina z nich zahŕňa aj niekoľko ďalších doplnkových výstav špecializovaných na niektorý zo segmentov trhu.
Každoročne nitrianske veľtrhy a výstavy navštívi 900-tisíc až milión návštevníkov a zúčastní sa na ich viac ako tritisíc domácich a zahraničných vystavovateľov.
"Naša organizácia sa snaží pre vystavovateľov a návštevníkov vytvoriť podmienky, ktoré sú plne konkurencieschopné s vyspelými výstavníckymi centrami západných krajín. Tieto aspekty spolu so snahou efektívne pomôcť našim firmám nájsť vhodných partnerov spôsobili, že sa adekvátne zviditeľňuje nielen výstavisko, ale aj mesto Nitra, ktoré takto získava punc významného veľtrhového centra," konštatuje komunikačný manažér Marek Baluška.
Výstavný areál má v porovnaní s konkurenčnými expocentrami veľkú prednosť v tom, že sú v ňom účelne spojené výstavné pavilóny so zónou oddychu, kde má návštevník možnosť relaxovať v krásnom prírodnom prostredí. Okrem samotných expozícií môže zavítať napríklad do priestorov Slovenského poľnohospodárskeho múzea, neďalekej botanickej záhrady či navštíviť niektoré z kultúrnych podujatí, ktoré sú už tradičnou súčasťou každej výstavy. Typickým príkladom je koncert Slovenskej filharmónie, ktorý sa uskutoční v úvodný deň tohtoročného strojárskeho veľtrhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:59