StoryEditor

Líder na domácom trhu v kovoobrábacích strojoch

22.05.2006, 00:00
Firma Bost SK v Trenčíne pôsobí na slovenskom trhu už 16 rokov a zaoberá sa predajom, inštaláciou i poskytovaním servisu kovoobrábacích strojov, zariadení a príslušenstva. Portfólio rozšírila o spoluprácu s talianskym výrobcom obrábacích centier Rema Control. Bost SK v Trenčíne je najväčším domácim dovozcom kovoobrábacích strojov od anglickej spoločnosti 600 Group, ktorá zastrešuje renomovaných výrobcov ako sú Colchester, Harrison, Parat alebo Electrox

Firma Bost SK v Trenčíne pôsobí na slovenskom trhu už 16 rokov a zaoberá sa predajom, inštaláciou i poskytovaním servisu kovoobrábacích strojov, zariadení a príslušenstva. Portfólio rozšírila o spoluprácu s talianskym výrobcom obrábacích centier Rema Control.
Bost SK v Trenčíne je najväčším domácim dovozcom kovoobrábacích strojov od anglickej spoločnosti 600 Group, ktorá zastrešuje renomovaných výrobcov, ako sú Colchester, Harrison, Parat alebo Electrox. Na Slovensku zastupuje aj významného českého producenta frézok OSO Olomouc a japonskú spoločnosť Fanuc, ktorá vyrába vysokorýchlostné obrábacie centrá Robodrill.
Trenčania spolupracujú i so švédskou spoločnosťou Sandvik, ktorá je jedným z najväčších svetových výrobcov nástrojov. S jej pričinením Bost Sk organizuje workshopy, kde si účastníci skúšajú obrábať kovy pomocou najmodernejších obrábacích strojov Sandvik Coromant. Výrobné divízie trenčianskej firmy Služby a Automatické vstupné systémy podporuje nová divízia Výroba, ktorá sa zameriava na výrobu náhradných dielcov strojov i komponentov vstupných systémov.
"Máme 80 zamestnancov a naše portfólio predstavuje ucelený rad strojov, ktorými vieme obslúžiť zákazníkov na celom Slovensku. Kvalitnou technológiou im pomáhame presadiť sa na trhu, zapájať sa do subdodávateľských reťazcov a posilňovať ich efektivitu výroby a konkurenčnú schopnosť. Máme certifikát kvality ISO 9001/2000 a našimi najväčšími prednosťami sú rýchlosť, flexibilita, rozsah i špičková kvalita našich tovarov a služieb," hovorí generálny riaditeľ firmy Vladimír Bielik.

Diverzifikácia do výroby presných komponentov
Táto divízia je v dvoch nových halách a na ich výstavbe sa podieľali aj eurofondy.
"Máme tam stroje, ktoré spĺňajú kritériá progresívneho obrábania kovov. Vyrobené obrobky označujeme laserovým popisovačom od firmy Electrox. Divízia sa bude v krátkom čase podieľať viac ako polovicou na celkových výkonoch firmy. Postupne znižujeme dovoz dielcov a zvyšujeme vývoz hotových výrobkov. Stroje využívame aj na rekvalifikačné kurzy CNC operátorov v našom školiacom stredisku pre strojárske firmy, ktoré sa postupne zapájajú do automobilového priemyslu na Slovensku," informuje marketingový manažér Peter Chovan.
Zhruba 70 percent obratu firmy tvoria obrábacie stroje s príslušenstvom, asi 15 percent sú automatické vstupné systémy (brány, mreže, závory a pod.) a zvyšok sú služby. Podľa Vladimíra Bielika sa do budúcnosti zamerajú na rozvoj outsourcingu služieb, čím podporia efektivitu slovenských strojárskych firiem. Zatiaľ im Bost SK ponúka outsourcing na servis strojového parku a technického vybavenia budov.
V projekte komplexných služieb slovenské podniky dlhodobo spolupracujú s Trenčanmi, pričom sa kladie dôraz na znižovanie nákladov pri servise strojov, čím sa zvyšuje konkurenčná schopnosť podnikov. Bost SK stavil na kvalitu služieb, ktoré poskytuje buď ako súčasť balíka spolu so strojmi a technológiou alebo ako samostatný produkt.

Pomoc mladým odborníkom
Firma Bost SK spolupracuje s Trenčianskou univerzitou pri odbornej príprave mladých ľudí pre strojárstvo. Ich spoločný podnik Bost TnU, s. r. o, je zameraný na transfer výsledkov medzinárodného výskumu a vývoja v oblasti CNC riadenia strojárskych technológií do pedagogického procesu univerzity a do rozvoja spracovateľského priemyslu v regióne. Je to prvý regionálny projekt vo vzdelávaní, v zamestnanosti, vo vede, výskumu a v inovácii. Súvisí aj s programom Minerva Slovenská cesta k znalostnej ekonomike, ktorú uplatňuje Európska únia v rámci Lisabonskej stratégie.
"Vďaka príprave spojenej s odbornou praxou, budúci zamestnávatelia získajú vysokoškolských absolventov schopných okamžite sa zapojiť do riešenia aktuálnych úloh v strojárstve a pri nasadzovaní najnovších trendov v CNC obrábania kovov. Študentom vytvárame dobré podmienky, aby vedeli, že strojárska profesia sa dá robiť aj atraktívne a sofistikovane," zdôraznil Bielik.
V spolupráci s Akadémiou vzdelávania v Trenčíne so SOU strojárskym firma Bost SK založila občianske združenie Cech KOVO. Združenie propaguje progresívne stroje a technológie od svetových renomovaných firiem. Organizuje odborné kurzy pre obsluhu CNC strojov i zo základov informatiky.

Novinky pre veľtrh
Trenčianska firma Bost SK sa pravidelne zúčastňuje na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre vo svojom tradičnom stánku číslo 3 v hale M1. Na tohtoročnom veľtrhu predstaví opäť zaujímavé kovoobrábacie stroje od svojich významných dodávateľov. Sú to dva sústružnícke automaty Tornado so šiestou osou, obrábacie centrum Richmond a CNC hrotový sústruh Alpha radu XS od anglickej spoločnosti 600 Group. Ďalej je to vysokorýchlostné obrábacie centrum Fanuc Robodrill od japonskej spoločnosti Fanuc alebo laserový popisovač. Všetky stroje sú vhodné pre automobilový priemysel alebo všeobecnú strojársku výrobu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 08:49