StoryEditor

Slovenské strojárstvo

01.10.2007, 00:00

Zvyšovanie konkurencieschopnosti slovenského strojárskeho odvetvia si pre budúcnosť vyžaduje orientovať sa na výrobu s vyššou pridanou hodnotou s využívaním moderných technológií.
-- Slovenské strojárstvo patrí medzi rozvíjajúce sa odvetvie spracovateľského priemyslu aj čo sa týka rastu produkcie.
-- Je to jedno zo stabilizovaných odvetví spracovateľského priemyslu, v ktorom dochádza k rastu zamestnanosti.
-- Strojársky priemysel patrí do skupiny najväčších zamestnávateľov v spracovateľskom priemysle.
-- Kontinuálny je rast v zahraničnom obchode s výrobkami tohto odvetvia. Podpísali sa pod to zahraničné investície, najmä vo výrobe automobilov.
-- Má významné proexportné postavenie v rámci vývozu produkcie v pomere k celkovému vývozu za spracovateľský priemysel.
-- Automobilový priemysel je generátorom nových investícií v ostatných odvetviach, čo je spojené s tvorbou dodatočných pracovných miest.
-- Rast produkcie vyvoláva dopyt na zvyšovanie technologickej úrovne výroby vrátane požiadaviek na nové technologické zariadenia a softvér.
-- Pozitívne skúsenosti investorov so strojárskou výrobou na Slovensku vyvolávajú záujem ďalších investorov.
-- Postupný rast pridanej hodnoty a zvyšujúca sa konkurencieschopnosť výrobkov nielen vo výrobách zabezpečených existujúcimi zahraničnými investormi. Ustupuje výroba, ktorú charakterizuje nízka pridaná hodnota, čo tiež vyvoláva pozitívny vývoj v produktivite práce.
-- Veľké investície prinášajú výrazný multiplikačný efekt (príchod dodávateľov a subdodávateľov a v tejto súvislosti tvorba dodatočných pracovných miest).
-- Rozvoj výroby podporuje rast verejných infraštruktúrnych investícií.
-- Úspora nákladov stále patrí medzi hlavné dôvody príchodu investorov na Slovensko. Ďalšími dôležitými faktormi sú expanzia do regiónu strednej a východnej Európy a v prípade dodávateľov nasledovanie svojho kľúčového zákazníka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:51