StoryEditor

Buďme v strehu, no žiadnu paniku

12.05.2003, 00:00

Počas uplynulého týždňa sme zažili naozaj horúce dni. Vyznačovali sa dosiaľ najvyššou zaregistrovanou teplotou. To isté možno povedať o celom poslednom desaťročí. Ide iba o výkyv dlhodobého teplotného režimu? Alebo o doterajšie vyvrcholenie reálneho trendu zmeny pozemskej klímy smerom k vyšším teplotám -- javu, pre ktorý sa vžil názov globálne otepľovanie?
Slovom klíma, čiže podnebie, sa chápe celkový režim počasia. Zhruba od 70. rokov minulého storočia sa hovorí o hrozbe nepriaznivej klimatickej zmeny v podobe civilizačne netolerovateľného globálneho oteplenia. Ochranárskemu hnutiu sa vtedy vďaka časti médií podarilo nastoliť túto agendu na národných i medzinárodných fórach.
Globálne otepľovanie. Vecným základom ochranárov sa stali merania teploty pri zemskom povrchu. Vyplynul z nich totiž vzrast priemernej celoročnej teploty asi o pol stupňa Celzia prakticky na celej zemeguli za posledné storočie. Už polstupňové oteplenie znamená pre biosféru veľa, lebo k nemu došlo iba za storočie -- prechod z doby ľadovej do doby medziľadovej, v ktorej žijeme, býva asi desaťkrát pomalší.
Od 80. rokov vzrast pozemskej povrch...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:17