StoryEditor

Počítačová hra vzniká ako film

29.03.2004, 00:00
Ktorý druh umenia je najbližší filmu? Ešte pred niekoľkými rokmi by odpoveď znela divadlo, no dnes je to počítačová hra.

Podobne ako pri filme, aj pri počítačovej hre výsledok nezávisí len od režiséra a hercov, ale najmä od ľudí v pozadí -- grafikov, zvukárov a programátorov. Čím viac sa technika zdokonaľuje a digitalizuje, tým sa hra čoraz viac podobá na film a film na počítačovú hru. O niekoľko rokov bude hranicu medzi oboma žánrami možné určiť len ťažko. Už dnes sa inšpirujú jeden od druhého -- postavičky v hrách sa ponášajú na hercov a naopak, úspešné počítačové hry sú inšpiráciou pre film.
Námet. Kľúčom k úspechu oboch žánrov je zaujímavý príbeh. "Keď vzniká hra, najskôr je potrebný nápad. Niekoľko ľudí sa posadí dokopy a porozmýšľajú, akú hru spraviť, čo by ľudí zaujalo. Ak existuje nápad, ide sa s ním za distribútorom. Ak sa mu zapáči, začne sa na ňom pracovať," vysvetľuje vznik počítačovej hry Marián Ferko zo spoločnosti Cauldron, ktorá vytvára hry aj pre svetový trh.
Hra a film majú spoločný cieľ -- zarobiť. Preto posledné slovo má ten, kto pozná trh -- distribučné spoločnosti. Kvalitná počítačová hra vzniká približne dva roky. To...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. október 2024 13:34