StoryEditor

Robota pre tvrdých chlapov

10.11.2002, 23:00

Po minuloročných septembrových udalostiach v Amerike sa prvé stránky novín zaplnili špekuláciami o vedení globálnej protiteroristickej vojny. "Prestal sa klásť hlavný dôraz na konvenčnú vojnu, kladie sa na výborne vycvičené elitné jednotky. Tie sa nasadia tam, kde ostatní končia," píše sa v analýze špecializovaného vojenského magazínu Jane´s. Nedávna rukojemnícka dráma v moskovskom divadle Dubrovka je napokon najlepším príkladom toho, že v prípade zlyhania armády či polície idú na scénu tí najvytrvalejší.
Každá krajina si pestuje vlastnú údernú elitu, ktorá iba málokedy zlyháva. "Ak je počet mŕtvych rukojemníkov alebo elitných vojakov vysoký, tak to nie je výlučne vina špeciálnych jednotiek. Tie sú pripravené na všetko," vraví podľa BBC expert na špeciálne jednotky Mark Galleoti. Zodpovednosť za zlyhanie podľa neho takmer vždy nesie velenie, nedomyslené inštrukcie či nepresné údaje o misii.
Teória veľkého Maa. Podľa najlepších znalcov sa teroristi riadia starým dobrým heslom čínskeho diktátora Mao Ce-tunga. Ten svojho času svojich žiakov učil, že teror nie je o vyvražďovaní más. "Stačí zabiť jedného a ostatných terorizovať," povedal a pritom iste ani netušil, že na jeho výroku bude nejeden vojenský expert stavať taktiku elitných jednotiek.
Dnes si každý uvedomelejší štát pestuje vlastných "r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-2, menuAlias = svet-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:14