StoryEditor

A môžem fandiť futbalistom, hlási tenisový šampión Nadal

06.07.2010, 00:00

Niečo vyše dvoch hodín, suverénny výkon a jednoznačný triumf 3:0 na sety nad Čechom Tomášom Berdychom. To stačilo velikánovi španielskeho a svetového tenisu Rafaelovi Nadalovi k druhému víťazstvu na najslávnejšom turnaji sveta vo Wimbledone. Po ňom sa konečne môže venovať svojmu športu číslo dva -- futbalu.

V národnom tíme Španielska má totiž množstvo kamarátov a Nadal obdivuje Realu Madrid aj hru národnému tímu. "Teraz môžem naplno fandiť Španielsku. Som jeho veľký podporovateľ. Bolo by famózne ísť do Afriky, no musím sa dať zdravotne do poriadku," skonštatoval po nedeľnom triumfe Nadal.

Španiel s dvoma titulmi
Rafael Nadal sa po víkende stal vôbec prvým Španielom vo vyše storočnej wimbledonskej histórii, ktorý na "posvätnej" londýnskej tráve dvíhal víťaznú trofej druhýkrát v kariére. Naposledy totiž získal titul pred dvoma rokmi a pred ním sa to podarilo ešte Manuelovi Santanovi v roku 1966. "Je to viac ako sen. Španielski tenisti to tu mali v posledných desaťročiach vždy ťažké. Mne sa to podarilo už druhýkrát, čo je fantastický úspech," skonštatoval už osemnásobný grandslamový víťaz.

Okrem dvoch titulov z Wimbledonu má jedno víťazstvo na Australian Open a päť triumfov z parížskeho Roland Garros. Nadal zároveň v Londýne natiahol svoju víťaznú sériu na 14 zápasov za sebou, keďže v minulom roku pre zdravotné problémy neštartoval. Za dvojtýždňovú dominanciu vo Wimbledone získa Španiel rekordnú prémiu milión britských libier. "Ďakujem celému môjmu tímu za podporu. Vďaka patrí aj fanúšikom, ktorí boli počas celého turnaja skvelí," uviedol v ďakovnom príhovore. Britských divákov nerozhneval ani semifinálovým vyradením domáceho miláčika Andyho Murrayho.

Životný úspech Čecha
Napriek jednoznačnej finálovej prehre dosiahol český tenista Tomáš Berdych na tohtoročnom Wimbledone životný úspech. Nezabudnuteľne sa vryl do histórie podujatia ako muž, ktorý dokázal vyradiť švajčiarskeho fenoména Rogera Federara. A to už vo štvrťfinále turnaja. Berdych bol prvým finalistom Wimbledonu z Česka od roku 1987. Vtedy legendárny Ivan Lendl rovnako ako Berdych prehral vo finálovom súboji s Austrálčanom Patom Cashom. "Tomášovi blahoželám k fantastickej sezóne. V Paríži bol v semifinále a teraz sa dostal až do finále. Želám mu veľa šťastia v ďalších turnajoch," chválil finálového soka Nadal.

Berdych sa vďaka tomu prebojoval z dvanástej pozície svetového rebríčka to Top Ten -- podľa včerajšieho vydania mu patrí ôsme miesto. "Prežil som nádherné dva týždne. Ukázal, že je pravým šampiónom a vyhral zaslúžene," zhodnotil hru hráča číslo jeden Berdych. Ten verí, že práve víťazstvá nad hráčmi svetovej špičky Federerom a v semifinále s Novakom Djokovičom mu dodajú sebavedomie. "A na budúci rok prídem do Wimbledonu ešte silnejší," dodal Berdych.

Vladimír Trávniček

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-3, menuAlias = svet-3, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 14:16