StoryEditor

Minister Palko: Rokovanie aliancie by nemalo nič narušiť

27.05.2004, 00:00
Už dnes polícia sprísni ochranný režim bratislavských hotelov Carlton a Danube, v ktorých bude ubytovaná väčšia časť z 800 delegátov parlamentného zhromaždenia NATO. Aj keď sa má rokovanie zástupcov parlamentov členských krajín Severoatlantickej aliancie konať od 28. mája do 1. júna, polícia už včera začala v centre Bratislavy rozmiestňovať svoju techniku a prenosné značenia, ktoré zmenia organizáciu dopravy v Starom Meste.

"Sprísnený ochranný režim bude v Bratislave trvať sedem dní," uviedol včera minister vnútra Vladimír Palko. Väčšina delegátov má na Slovensko pricestovať letecky, preto budú posilnené kontroly aj na Letisku M. R. Štefánika. Okolo Reduty, kde bude parlamentné zhromaždenie prebiehať, vytvorí polícia tri bezpečnostné zóny. Prvú, najprísnejšie stráženú zónu ohraničujú ulice Jesenského, Mostová, Medená, Kúpeľná a Palackého.

Mobilizácia polície
Palko potvrdil, že ak by v priebehu zhromaždenia nastala krízová situácia, polícia je pripravená zakročiť. Do súčasnosti bola ohlásená len jedna plánovaná demonštrácia. Na 29. mája ju na Námestí slobody pripravujú tzv. neoboľševici, ktorí počítajú s účasťou 10-tisíc ľudí. Polícia sa však neobáva, že by sa organizátorom podarilo naplniť ohlásený počet účastníkov. O tejto plánovanej aktivite demonštrantov informoval poslancov parlamentu minulý týždeň riaditeľ SIS Ladislav Pittner. Monitorovanie rizikových skupín obyvateľstva či antiglobalistov, ktorí by mohli počas zhromaždenia organizovať neplánované protesty, prebieha aj v okolitých krajinách. Najužšie však rezort vnútra spolupracuje s bezpečnostnými orgánmi Českej republiky. "Pohyb rizikových osôb nám partnerské inštitúcie v zahraničí pravidelne hlásia," spresnil Palko. Spoluprácu na tejto úrovni potvrdila aj SIS. Polícia, ktorá plánuje na hliadkovanie a kontrolu obyvateľov a motorových vozidiel v Bratislave nasadiť tisíc policajtov, počíta pri zaistení bezpečnosti a hladkého priebehu zhromaždenia aj s pomocou príslušníkov železničnej a vojenskej polície a hasičov. Civilná ochrana poskytne svoje mobilné laboratórium, ktoré dokáže v prípade útoku identifikovať použité biologické či chemické látky. Ochrana Bratislavy bude ďalej posilnená aj tromi vrtuľníkmi, pričom jeden z nich by mal byť "vo vzduchu" 24 hodín denne, jeden bude vyčlenený pre Hasičský a záchranný zbor a jeden pre potreby Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií pri preprave delegátov podujatia. Aby sa čo najviac znížilo ohrozenie pred teroristickými bombovými útokmi, Hraničná a cudzinecká polícia sprísnila od začiatku mája kontroly na hraniciach a zameriava sa pri nich na hľadanie nástražných výbušných systémov, zbraní a trhavín. Zároveň sa snaží identifikovať nežiaduce osoby. Ich zoznam vznikol na základe informácií Úradu justičnej a kriminálnej polície, Národnej ústredne Interpolu a Europolu a tvorí ho asi 2 000 mien. V súvislosti s parlamentným zhromaždením Palko vyzdvihol, že sa podarilo poriadkovú políciu vystrojiť modernými ochrannými prostriedkami. Na protiúderové a nehorľavé obleky, prilby, štíty, zátarasy a ručné vrhače minulo ministerstvo 17 mil. Sk.

Pomoc armády
Vláda včera súhlasila s návrhom ministerstva vnútra, aby armáda vyčlenila na pomoc polícii 100 vojakov. Okrem toho ministerstvo obrany pre policajné potreby vyčlení aj štyri kolesové obrnené transportéry a 16 motorových vozidiel určených na zabezpečenie hliadkovania v priestoroch Starého Mesta. Polícia však bude mať okrem tejto techniky k dispozícii aj šesť vodných diel, dve pyrotechnické kontrolné stanovištia a dve obrnené vozidlá Aligátor. V zálohe by malo ostať ešte ďalších tritisíc policajtov, vycvičených na zakročenie proti demonštrantom. Ak by boli presunutí do hlavného mesta, bude ich musieť ubytovať ministerstvo obrany vo svojich vajnorských kasárňach.

01 - Modified: 2002-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové knihy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:52