StoryEditor

Nejasná správa o ekonomickom raste

13.02.2007, 23:00
Mladým Gemerčanom, ktorým by mala patriť budúcnosť, môže byť historický ekonomický rast ukradnutý. Necítia ho. Bojujú o každodennú existenciu. O uplatnenie, prácu a drobné radosti života. Aby sa mohli odstrihnúť od rodičov, postaviť na nohy a trochu si aj užiť.

Mladým Gemerčanom, ktorým by mala patriť budúcnosť, môže byť historický ekonomický rast ukradnutý. Necítia ho. Bojujú o každodennú existenciu. O uplatnenie, prácu a drobné radosti života. Aby sa mohli odstrihnúť od rodičov, postaviť na nohy a trochu si aj užiť.
Majú dve možnosti. Ostať a nejako sa pretĺkať, alebo odísť . Zarobiť si a pretĺkať sa ďalej bez perspektívy. Väčšinou kombinujú oboje. Po sezóne v zahraničí minú peniaze doma. Niektorí pracujú na čierno, robotu si nevyberajú. Možností lepšie si zarobiť je málo. Skôr je dôležité mať finančnú rezervu a nejako prečkať zimu. Blíži sa jar a viacerí sa chystajú von. Týka sa to aj Michala, Petry, Matúša a mnohých iných z Rožňavy. Aj keď majú odborné či vysokoškolské vzdelanie, uplatniť sa nevedia. Tak idú radšej na skusy. Do Prahy, do Anglicka, do Nórska. Aj za podradnú robotu dostanú viac peňazí ako by zarobili doma. Sú to lokálpatrioti, ktorí milujú svoje mesto i kraj, a chceli by v ňom prežiť svoj život. Mať rodinu, deti, zamestnanie, kamarátov i spoločné záľuby. Ale nemôžu.
Kultúra sa na Gemeri odohráva v krčmách. Len v Rimavskej Sobote a Rožňave, dvadsaťtisícových mestách, je ich takmer dvesto. Paradoxne v jednom z najchudobnejších regiónov sa najviac peňazí otočí v pohostinských zariadeniach, herniach a stávkových kanceláriách. Obchody sú plné iba niekoľko dní v mesiaci. Po výplatách miezd a sociálnych dávok. Každá tretia rodina má existenčné problémy, ktoré mnohokrát vyústia do tragédií. Najlepšie to vidieť na stredoškolských študentoch. Je ich čoraz viac problémových. S narušeným správaním, s osobnostnými problémami, ktoré vedú k rôznym úletom. Podhubím je zlé sociálne zázemie a rozvrátené rodiny. Na školách je ťaživá atmosféra, ktorá sa odráža i na zlých študijných výsledkoch.
Na život v chudobných regiónoch má zhubný presah aj veľká politika. Mať správny politický smer je v nich v súčasnosti otázkou prežitia. Najmä tam, kde je najväčším zamestnávateľom verejný sektor a silní domáci či zahraniční podnikatelia sú skôr výnimkou. Ak nechceš prísť o zamestnanie, musíš držať hubu a krok! Slobodný dych demokracie je zošnurovaný v korzete najabsurdnejšieho politikárčenia na všetkých možných úrovniach. Gemer nerastie, vládne v ňom strach. O zajtrajší deň, budúcnosť i živobytie
.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-hn, menuAlias = tema-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:02