StoryEditor

Rituál a spoločnosť Zapotékov

22.12.2004, 23:00
V mexickom údolí Oaxaca sa podarilo presne sfázovať formy náboženského rituálu s vývojovými stupňami tamojšej starovekej spoločnosti.

Náboženské rituály patria k univerzálnym atribútom ľudského správania. Archeológovia a historici nepoznajú spoločnosť, v ktorej by aspoň nejaké nejestvovali. Výnimkou neboli ani formálne ateistické spoločnosti, v akej sme donedávna 40 rokov žili. Aj tie si totiž veľmi skoro vytvorili síce špecifické, no v podstatných znakoch stále náboženské rituály.
Stupne uctievania. Rituál sa vyvíjal. Na začiatku boli špirituálne aktivity v zásade všetkých členov spoločnosti. Nasledoval šamanizmuz. Oboje súviselo s pôvodnou ekonomickou formou celého ľudstva, štádiom lovcov-zberačov. Sociálne rozvrstvenie po vzniku produkcie potravín viedlo ku vzniku kňažských kást a hierarchie. Odčerpávali značnú časť národného produktu a vyvíjali priamy politický vplyv. Keď to prehnali, prišiel zvrat. Jedna vec je však všeobecná úvaha o logike historického vývoja, druhá exaktne podložené súvislosti. To druhé sa teraz podarilo v rámci jednej so zakladateľských kultúr starého Mexika -- Zapotékov.
Zapotékovia. Zapotékovia patrili k prvým mezoamerickým k...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veda-a-technika, menuAlias = veda-a-technika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 05:32