StoryEditor

Zdenka Lelkešová: Úspora energie je povinnosťou

04.04.2006, 00:00
Zvyšujúca sa cena energií, ako aj ich celkový nedostatok, kladú vážne otázky aj pre celú oblasť stavebníctva. V súlade s nastoleným trendom úspor a šetrenia sa nesie aj motto tohoročného medzinárodného veľtrhu stavebníctva Coneco 2006.

Zvyšujúca sa cena energií, ako aj ich celkový nedostatok, kladú vážne otázky aj pre celú oblasť stavebníctva. V súlade s nastoleným trendom úspor a šetrenia sa nesie aj motto tohoročného medzinárodného veľtrhu stavebníctva Coneco 2006. O minulosti aj budúcnosti tohto najväčšieho stavebného veľtrhu na Slovensku sme sa rozprávali s jeho manažérkou Ing. Zdenkou Lelkešovou.

Tohoročný veľtrh už začne písať svoju 27. kapitolu. Mohli by ste v krátkosti zhrnúť, čo sa za to vyše štvrťstoročie zmenilo?
- Organizátori veľtrhu sa v podstate od úplného začiatku snažili ponúknuť návštevníkom kompletnú ponuku z oblasti stavebníctva. Naša filozofia je ponúknuť všetko - od základov, cez mechanizmy až po budovanie hrubej stavby. Samozrejme, že nezabúdame ani na vnútorné vybavenie.
Najväčšie rozdiely, samozrejme, okrem počtu návštevníkov a vystavovateľov sú v mieste konania veľtrhu. Prvé ročníky sa konali ešte na opačnom brehu Dunaja v PKO. Neskôr po dobudovaní nových priestorov Incheby sa presťahovalo Coneco na petržalskú stranu.

Spomenuli ste nárast návštevníkov a vystavovateľov, trvá tento trend aj v posledných rokoch?
- Za posledných päť rokov počet návštevníkov stále rastie, no počet vystavovateľov sa už stabilizoval. Posledné ročníky navštívilo veľtrh vyše 200 000 ľudí, pričom svoje tovary a služby ponúkalo v priemere okolo 800 vystavovateľov. Vystavujú tu prakticky všetci relevantní hráči na trhu Každoročne, samozrejme, pribudnú aj nové firmy a niektoré svoju účasť, naopak, nezopakujú.
V tomto roku čaká na návštevníkov v desiatich halách a na voľných plochách spolu až 60-tisíc štvorcových metrov výstavnej plochy, na ktorej vystaví svoje produkty a služby vyše 800 vystavovateľov.

Ktorý európsky veľtrh je svojím rozsahom a ponukou pre vás najbližší?
- Pravdepodobne brniansky IBF, ktorý sa koná v druhej polovici apríla. Brno je, samozrejme, väčšie, ale to úzko súvisí s veľkosťou českého trhu, kde je neporovnateľne viac hráčov v oblasti stavebníctva. Čo sa však týka ponuky a filozofie, idú takým istým smerom ako my. Stavebníkovi ponúkajú všetko - od základov až po strechu, nevynímajúc, samozrejme, ani interiérové vybavenie.

Súčasťou Coneca sú aj výstavy Racioenergia a Climatherm. Prečo vlastne došlo k tomuto spojeniu?
- Neoddeliteľnou súčasťou bývania je aj vykurovanie a posledné roky začína byť takmer samozrejmosťou aj klimatizácia. Práve preto sa postupne vytvorili tieto "samostatné" výstavy , ktoré sa zaoberajú touto špecifickou doplnkovou problematikou, bez ktorej by náš veľtrh nebol úplne kompletný.

Čo ovplyvnilo výber tohtoročného motta: Efektívna hospodárnosť budov realitou?
Začiatkom roka vstúpila do platnosti smernica o energetickej hospodárnosti budov. Smernica nadväzuje na prepisy a zákony Európskej únie, ktoré sme museli implementovať do našej legislatívy. Práve v súvislosti s touto novou právnou úpravou kladieme v tomto ročníku väčší dôraz ako kedykoľvek v minulosti témam, energetickej hospodárnosti budov a úsporám energie. Podľa mnohých odborníkov sú dnes už energetická hospodárnosť a úspory povinnosťou. Druhým krokom bude povinné zatepľovanie budov a podobne.

Môžete konkretizovať program, ktorý je priamo venovaný týmto témam?
- Dalo by sa povedať, že celý sprievodný program je zostavený v duchu tohtoročného motta. Predovšetkým by som chcela upozorniť na konferenciu, ktorá sa zaoberá stavbou ako takou a jej energetickou hospodárnosťou. Okrem iného tam pôjde aj o správne využívanie stavebných materiálov.
Druha kmeňová konferencia sa zaoberá úsporami energie v rámci vykurovania. Okrem toho sme pripravili aj viacero seminárov. Mnohých návštevníkov bude pravdepodobne zaujímať kolokvium, ktoré pripravilo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Venované bude certifikácii pri udeľovaní oprávnení na kontrolu energetických zariadení. Snažili sme sa témy postaviť tak, aby zaujali aj laickú verejnosť. Keďže ceny energií idú stále hore, bude záujem ľudí, ako ušetriť, stále stúpať.
Pre laickú verejnosť sme v tomto roku navyše pripravili aj konzultačné poradenské centrum, kde sa budú striedať zástupcovia tých inštitúcií, ktoré majú k tejto problematike čo povedať. Pre názornosť môžem povedať, že budú pripravení odpovedať aj na také dôležité otázky, ktoré sa týkajú poradenstva v oblasti zatepľovania bytových domov. Ľudia totiž často nevedia, na ktoré inštitúcie sa majú v tejto otázke obrátiť a kde hľadať pomoc.

Nespomenuli sme ešte zahraničných účastníkov. Predovšetkým Česká republika vysiela každoročne významnú skupinu vystavovateľov. Zúčastňujú sa aj Slováci v podobnom počte na českom veľtrhu IBF?
- Samozrejme, že najviac zahraničných vystavovateľov je z Českej republiky, ktorá má na veľtrhu každoročne aj oficiálnu účasť. Okrem iného to súvisí aj so skutočnosťou, že Ministerstvo obchodu a průmyslu ČR vypisuje cielene na náš veľtrh dotácie pre českých vystavovateľov. V tomto roku už máme napríklad prihlásených 168 vystavovateľov. Nie všetci však dostanú spomínanú dotáciu, pretože sú tam určité kritériá, ktoré každý nesplní. Finančná pomoc určite pozitívne ovplyvňuje vysokú účasť českých vystavovateľov, ktorých počet v posledných rokoch nikdy neklesol pod 150.
Na druhej strane - podľa mojich informácií vystavujú Slováci v Brne oveľa menej. Čiastočne to môže súvisieť práve s tým, že každý si svoju účasť musí zaplatiť v plnej výške, pretože slovenské ministerstvo žiadne dotácie neposkytuje.

Viete už dnes termín a motto budúcoročného veľtrhu?
- Motto na rok 2007 znie: Poznanie obohacuje. Verejne ho budeme prvýkrát prezentovať počas tohto ročníka. Niekomu možno bude znieť na prvé počutie trochu nekonkrétne, ale má to svoj dôvod.
Keď sme s odborníkmi konzultovali, čo vymyslieť ako motto, museli sme vychádzať z premisy, čo bude o rok v stavebníctve rozhodujúce. Nakoniec sme prišli k záveru, že výrazné zmeny, ktoré okrem iného naštartuje aj nová legislatíva, vyvolajú celkovo výrazný pohyb v slovenskom stavebníctve. Práve preto je všetko zahrňujúce motto podľa nás vystihujúce pre najbližšie obdobie.
Vhodné je navyše aj pre odborníkov. Rozširovanie poznatkov a skúseností vedie, samozrejme, aj k modifikácii technológií a výroby, ktoré zasa musíte správne a vhodne vysvetliť laickej verejnosti.
Čo sa týka termínu budúceho ročníka, museli sme ho posunúť dopredu na 20. až 24. marca. Náš veľtrh sa už tradične koná začiatkom jari a zároveň symbolicky otvára stavebnú sezónu na Slovensku. Na presný dátum má však vplyv viacero faktorov, medzi ktorými je napríklad aj dátum Veľkej noci, ktorý výrazne ovplyvnil budúcoročný termín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veltrhy-a-vystavy, menuAlias = veltrhy-a-vystavy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:00