StoryEditor

Na Inchebe vyše milióna návštevníkov

12.12.2006, 23:00

Ako hodnotíte tento rok z hľadiska diania na vašom výstavisku?
-- Na výstavisko spoločnosti Incheba EXPO Bratislava prišlo v tomto roku viac ako milión návštevníkov. Výstavné a kongresové centrum Incheba, ktoré sa veľkosťou svojho areálu a vybavením radí k najväčším na Slovensku, má za sebou úspešný rok. V roku 2006 sa tu zúčastnilo viac ako 3 000 vystavovateľov, spoločnosť predala viac ako 120 000 metrov výstavnej plochy. Oproti minulému roku pribudli kultúrne podujatia vrátane koncertov zahraničných interpretov, ktoré prilákali okolo 300 000 návštevníkov. Medzi najúspešnejšie výstavy v Inchebe patril už tradične veľtrh stavebníctva Coneco a Autosalón. Vysokú zahraničnú účasť mala vojenská výstava -- medzinárodný veľtrh obrannej techniky (IDEB), ktorý sa do Bratislavy vrátil po trinástich rokoch.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Incheba EXPO Bratislava Alexandra Rozina je na výstavisku v Bratislave výnimočná jeho lokalita. V roku 2006 sa v Inchebe konalo oproti minulým rokom oveľa viac nevýstavných kultúrnych podujatí -- koncerty SuperStar, aj koncerty zahraničných hviezd ako Duran Duran, Deep Purple či Prodigy.

Uskutočnila sa v tomto roku u vás nová výstava či veľtrh, ak áno, s akým ohlasom sa stretla?
-- Veľmi nás teší, že medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB sa po 14 rokoch opäť vrátil do Bratislavy, a to úspešne a pri vysokom záujme zahraničných vystavovateľov i návštevníkov. Zahraniční vystavovatelia tvorili až dve tretiny zúčastnených subjektov. Navyše Česko bolo oficiálne zastúpené hneď dvoma štátnymi subjektmi, a to ministerstvami obrany a hospodárstva -- spolu s Armádou ČR a Asociáciou obranného priemyslu ČR. Na veľtrhu bol zastúpený aj náš rezort obrany a Ozbrojené sily SR, ktoré dnes prechádzajú procesom modernizácie a zvyšovania svojich spôsobilostí v súlade so štandardmi NATO. Tento program má dlhodobejší charakter, preto je zárukou, že záujem zahraničia o náš veľtrh sa bude zvyšovať.
Chceme vyzdvihnúť aj spoločenský význam veľtrhu -- práve v tom zaujímavom obchodnom priestore, v ktorom sa uskutočnil. Veľmi si ceníme, že pri otvorení veľtrhu bol prítomný prezident našej republiky, ministri obrany SR a ČR spolu s náčelníkmi generálnych štábov Ozbrojených síl SR a Armády ČR a ďalšie významné osobnosti. Určite treba oceniť aj bohatý sprievodný program, ktorého súčasťou boli, nielen z nášho pohľadu, významné medzinárodné konferencie a semináre.

Pocítili ste nejakým spôsobom skutočnosť, že Slovensko je súčasťou EÚ?
-- Na Slovensku sme po vstupe krajiny do EÚ nepostrehli veľký rozdiel. Počty vystavovateľov, návštevníkov, ako aj predaná plocha, ostávajú približne na rovnakej úrovni, alebo dosahujú malý nárast, čo je však v porovnaní s našimi susedmi zanedbateľné. Táto situácia je trochu prekvapujúca, keďže Slovensko zaznamenáva v posledných rokoch rekordný ekonomický rast HDP, ktorý nám susedné krajiny môžu závidieť. Preto sa dá očakávať, že podobný boom-efekt, ako sme ho mohli pozorovať u našich susedov, sa na Slovensku udeje už budúci rok. Minimálne by reflektoval vývoj ekonomiky u nás.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veltrhy-a-vystavy, menuAlias = veltrhy-a-vystavy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:22