StoryEditor

Nepotravinárske využitie agroprodukcie je veľkou šancou

21.03.2006, 23:00

Na tohtoročných veľtrhoch Techagro sa zúčastní vyše 640 vystavovateľov z 19 krajín. Opäť raz priestor - viac ako 50 tisíc metrov štvorcových - na stretnutia a porovnávania aj úrovne slovenského a českého poľnohospodárstva, čomu sa, pochopiteľne, nedá vyhnúť, pretože tieto bývalé celoštátne expozície si sústavne udržujú vysokú odbornú úroveň a sú bohato navštevované. Napokon, aj problémy oboch rezortov sú podobné, a nielen v rezorte pôdohospodárstva, ale aj v obchode.
Ako sa (pred aprílovým rokovaním predstaviteľov agrárnych komôr Vyšehradskej štvorky) v rozhovore pre Právo vyjadril prezident Agrárnej komory Českej republiky Jan Veleba, aj on sám sa vyhýba čiernobielemu videniu a hodnoteniu. Preto sa orientuje viac na problematiku domáceho rezortu. Ďalej hovorí:
- Nesporné je, že celkový trend agrárnej sústavy nie je pozitívny, rozmer českého poľnohospodárstva sa stále zmenšuje. Ani minulý rok nebol výnimkou. Povedal by som, že sme kúsok za rázcestím a že nejdeme po správnej ceste, ale ešte je čas otočiť sa a vrátiť. Ocitáme sa v určitej schizofrénnej situácii, keď na jednej strane rastú dotácie a na druhej strane klesajú príjmy z výrobnej činnosti. Problém je, že pokles príjmov je vyšší ako nárast dotácií napriek tomu, že tvoria už jednu štvrtinu príjmov českého poľnohospodára. Odhadujem, že medziročné saldo príjmov za uplynulý rok 2005 bude mínus sedem miliárd korún.
Na ilustráciu uvediem niekoľko čísiel. Medziročný pokles výroby bravčového mäsa je 14 percent, hovädzieho mäsa a vajec 13 percent. Podotýkam, že ide o medziročný vývoj. To sú predsa čísla, ktoré nemôžu poľnohospodára nechať na pokoji. Pokles tržieb z komodít rastlinnej produkcie je plných 25 percent, v živočíšnej výrobe je to rovnaké.
Logicky oproti tomu rastú dovozy surovín pre spracovateľský priemysel. Pri červenom mäse je medziročný nárast takmer 90 percent. Keď bude tento vývoj trvať ďalšie dva -- tri roky, situácia s českým poľnohospodárstvom bude vážna a problémy rezortu zasiahnu ďalšie odvetvie národného hospodárstva a jeho ekonomiku. Nie iba tým, že budeme ďalej znižovať potravinovú sebestačnosť, porastú problémy spracovateľov -- bude nedostatok surovín. Tento vývoj bude mať navyše vplyv na
nedostatočnú údržbu krajiny. Tým sa zmrazí aj infraštruktúra nadväzujúcich odvetví, napríklad zamestnanosti, a ľudia budú opúšťať dediny, pôjdu za zárobkom do miest. Je potrebné vedieť, že v samotnom poľnohospodárstve pracujú len asi štyri percentá ekonomicky aktívnej populácie. Keď priradíme nadväzujúce odbory, potom je to zhruba dvadsať percent, čo je významná časť súčasnej aktívnej populácie.

Je možné brániť sa expanzii obchodných reťazcov?
-- Ďalšou podporou pre našich farmárov a spotrebiteľov by mali byť marketingové projekty týkajúce sa najmä toho, ako dostať naše výpestky na pulty obchodných reťazcov. (Čo je problém určite aj Slovenskej republiky.) Obchodné reťazce už kontrolujú vyše troch štvrtín maloobchodného trhu potravín a ich expanzia pokračuje. Ak bude pokračovať zároveň ich súčasná obchodná politika, ktorá devastuje ekonomiku ich odberateľov, čiže aj poľnohospodárov, tak som v súvislosti s ďalším vývojom domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva skeptický. Jediným kritériom reťazcov je nakúpiť tovar za čo najnižšiu cenu, všetko ostatné vrátane kvality je podružné.
Tento trend pokračuje. Preto aj Agrárna komora uskutočnila na záver minulého roka akciu "prieskum trhu potravín", ktorá potvrdila, že veľa obchodných reťazcov sa nespráva k zákazníkom dobre a neváži si ich. Výsledky sme odovzdali ministrovi priemyslu a obchodu a poslancom ako podporný materiál na novelu príslušnej legislatívy. Usudzujem, že je potrebná trvalá kampaň a osveta spotrebiteľa, aby si vynútil iné správanie reťazcov a inú kvalitu tovaru. Agrárna komora začala vydávať štvrťročník s nákladom 10 000 výtlačkov, ktorý sa venuje tejto problematike. Pripravujeme marketingový projekt na osvetu kvality potravín s využitím peňazí z Bruselu.

Zvýrazneným odborom veľtrhov je biomasa. Aký je váš názor na produkciu rastlín na výrobu energie v rámci poľnohospodárskeho sektora, ako sme na tom v porovnaní s Európskou úniou? Budú na túto produkciu dotácie?
-- Vítame skutočnosť, že zvýrazneným odborom tohtoročnej výstavy je biomasa. Pre členov AK, ktorými nie sú len poľnohospodári, ale aj lesníci, je otvárajúci sa trh s biomasou zaujímavou príležitosťou. Tu treba tiež pripomenúť, že poľnohospodárstvo je schopné produkovať a ponúknuť oveľa širšie spektrum suroviny na nepotravinárske využitie ako iba biomasu na priame spaľovanie. Je tu spektrum tradičných komodít využiteľných na biolieh a bionaftu, sú tu tiež možnosti využitia vedľajších produktov ŽV a RV na výrobu bioplynu a kompostovanie. Legislatívne je táto problematika vyriešená, v auguste minulého roku začal platiť zákon o obnoviteľných zdrojoch v ČR. Tento zákon je z vyššie uvedených dôvodov aj z veľkej časti o poľnohospodárstve, ale s nami ho v dostatočnej miere nekonzultovali v rámci pripomienkového konania. Nie iba podnikateľská sféra, ale aj jednotlivé rezortné ministerstvá musia zlepšiť komunikáciu a začať lepšie koordinovať svoju činnosť v danej problematike.
O problematike skleníkových plynov a globálneho otepľovania sa napísalo veľa, ale teraz treba začať niečo konkrétne skutočne robiť. V oblasti bioenergetiky zaznamenávajú veľmi dynamický rozvoj v NSR, Rakúsku, vo Francúzsku, v Dánsku, ale aj v ďalších štátoch. V Holandsku by sme si mohli zobrať príklad, akým spôsobom podporujú aplikovaný výskum v tejto oblasti.
Za vedenie AK ČR môžem konštatovať, že táto oblasť je v tomto roku jednou z našich priorít. Konkrétne sme pri Agrárnej komore vytvorili odbornú skupinu, ktorá má za úlohu pripravovať pre vedenie odborný servis. Prvým výsledkom sú pripravované republikové semináre. Jednoducho, končí sa čas, keď naša optima bola zameraná len na výrobu. Nepotravinárske využitie agroprodukcie je našou veľkou šancou. (krátené, dk)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veltrhy-a-vystavy, menuAlias = veltrhy-a-vystavy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:54