Fresh Market. HN/Tomáš Vašuta
StoryEditor

Aj tržnica, aj stavenisko. Vyskúšali sme Fresh Market počas prvého víkendu

27.02.2016, 10:10
Autor:
tvtv
Reportáž z novootvorenej farmárskej tržnice v Bratislave.

Robotník v reflexnej veste nám ukazuje, aby sme postupovali ďalej. Prechádzame cez oblak prachu a vchádzame do podzemnej garáže Fresh Marketu. Konceptu bratislavskej farmárskej tržnice, ktorá na svoje otvorenie čakala už od jesene. Dočkala sa krátko pred víkendom, aj keď mnohé detaily ukazujú, že možno predčasne.

Už v garáži vidno, že projekt s otváraním ponáhľal. Tabuľky označujúce smer výťah sú vytlačené a založené len v euroobale. „Neviete mi poradiť, ako výjdeme hore?“ pýta sa nás dôchodkyňa Irena. Spolu s manželom prišli pozrieť novú tržnicu. „Som tu prvýkrát. To stavenisko von ma prekvapilo,“ hovorí a manželovi ukazuje, že dvere na výťahu sa už otvorili. Vchádzame do veľkej haly, ktorej dominantou je schodisko. To môže slúžiť aj ako akási tribúna. Dve - tretiny schodištia sú totiž obalené drevom a slúžia ako oddychová zóna. Je sobota ráno a v tržnici je niekoľko desiatok ľudí.

Aj keď je Fresh Market otvorený, z ponuky sme trocha sklamaní. Väčšina obchodných prevádzok je zatvorená. Na prízemí život pulzuje len pri klasických stánkoch, ktoré ponúkajú na prvý pohľad bezchybnú zeleninu a ovocie. „Už vidím, ako sú tie paradajky farmárske,“ hejtuje mladá mamička a obzerá si reďkovky. Niektoré stánky (napríklad pri jablkách) uvádzajú aj pôvod, pri iných to nenájdete. 

Duch „starého Fresh Marketu“ zostal, zaobalili ho však do modernejšieho obalu. Rozdiel je obrovský najmä na prvom poschodí tržnice. Starý „hangár“ vymenili prevádzky za priestranne riešený a vzdušný priestor. „Je to tu pekné, len je to prádzne a nedokončené,“ smeje sa Júlia Glatková. Okolo nás prechádza stavbár, ktorý nesie v ruke akúsi časť klimatizácie. Za ním ide jeho kolega. Na hornom poschodí je otvorených iba pár gastropevádzok. Regal Burger, Vietnamské bistro, I Love Pasta či Hummus and Couscous bar. „Zatiaľ to ide veľmi dobre,“ smeje sa predavač v Regal Burgeri. Predajňa sa na veľkú konkurenciu nemôže sťažovať. O pár dní by sa to však malo zmeniť. V plnej prevádzke by malo byť v tržnici 25 prevádzok. 

Prvé pocity z Fresh Marketu boli zmiešané. Na jednej strane sa centrum posunulo ďaleko vpred. Prostredie je vzdušné, priestranné a konečne aj moderné. Na strane druhej, na tržnici vidíte, že stále nie je dokončená. Ako keby ste nakupovali na spomínanom stavenisku. Čas asi nepustil. Predajcovia možno mohli ešte pár dní počkať a ponúknuť plnohodnotný produkt. Možno si musíme počkať do jari. Vtedy si už v tržnici možno kúpite aj nejakú slovenskú zeleninu.

01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 03 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň 04 - Modified: 2021-10-11 09:21:19 - Feat.: - Title: VIDEO: Bratislavskú ubytovňu zachvátil požiar, plamene pohltili drevenú budovu 05 - Modified: 2021-10-09 12:29:30 - Feat.: - Title: VIDEO Obrovský požiar v Bratislave. Horí historická lisovňa
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
19. apríl 2024 20:26