Celkovo zvolia našinci do Bruselu 15 zástupcov. FOTO: TASR/J. Kotian
StoryEditor

Eurovoľby - ako voliť: Koľko kandidátov môžem krúžkovať a čo sa stane, keď sa pomýlim (návod pre voliča)

07.06.2024, 13:37
  • Slováci si v sobotu zvolia svojich zástupcov v Európskom parlamente na ďalších päť rokov.
  • V otázkach a odpovediach, ktoré pripravili HN, sa dozviete, ako hlasovať.
  • Každá krajina Európskej únie má pri voľbách svoje vlastné pravidlá.
  • Dajte si pozor na jednu kandidujúcu stranu. Ak ju budete voliť, váš hlas prepadne.

Slováci si môžu vybrať z 23 politických subjektov, na ktorých kandidátkach je 293 politikov. Občania sa však pri voľbe nesmú pomýliť, inak bude ich hlasovací lístok neplatný. Nedisciplinovaným dokonca hrozí aj pokuta.

HN si pre čitateľov pripravili prehľadný manuál, ako správne krúžkovať kandidátov. Zároveň sa dozviete, ako bude Európa hlasovať a ako budú nabiehať vnútroštátne výsledky. 

Ako bude prebiehať voľba v jednotlivých štátoch?

Volebné miestnosti sa vo všetkých okrskoch otvoria sobotu 8. júna o siedmej hodine ráno. Voliť je možné až do 22.00, keď sa zatvoria.

Ak náhodou stíhate až na poslednú chvíľu a prídete do volebnej miestnosti včas, teda tesne pred 22.00, okrsková volebná komisia vás musí nechať hlasovať.

Nie v každej krajine sa však bude voliť vtedy keď na Slovensku. V Holandsku odštartovali vo štvrtok. V piatok zas prebieha voľba v Írsku a Česku. Naši susedia majú dokonca dva volebné dni. Tým druhým je sobota 8. júna.

V tento deň sa okrem Slovenska hlasuje aj na Malte, v Lotyšsku a Taliansku.

image

Majú top pozície, no často nie sú vidieť. Kto sú hlavní euroúradníci zo Slovenska?

Krajina z Apeninského polostrova má rovnako ako Česko dva dni. Tým druhým je nedeľa 9. júna. Vtedy sa hlasuje aj vo zvyšných krajinách, teda v Belgicku, Bulharsku, Dánsku, Nemecku, Estónsku, Grécku, Španielsku, Chorvátsku, Litve, Luxembursku, Maďarsku, Rakúsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku, vo Fínsku, Švédsku, Francúzsku a na Cypre.

Zaujímavosťou je, že v Belgicku, Bulharsku, Grécku a Luxembursku je účasť vo voľbách povinná.

Ako hlasujeme a čo robiť, keď som sa pomýlil? 

V eurovoľbách kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Tak ako v parlamentných voľbách, aj tu volíme prednostne strany, a tak nemôžete voliť politikov z rozdielnych subjektov.

Občan dostane vo volebnej miestnosti hlasovacie lístky každého kandidujúceho subjektu. Z nich vyberie ten, na ktorom je ním preferovaná strana. Volič môže dať kandidátom aj prednostné hlasy, no maximálne dva, inak je lístok neplatný. Takýto hlas sa dáva zakrúžkovaním poradového čísla vybraného kandidáta.

Volič následne vloží lístok do obálky, zalepí ju a vhodí do hlasovacej urny. Nepoužité lístky hodí do urny na to určenej.

Ak ste zakrúžkovali viac ako dvoch kandidátov, prípadne iných dvoch, ako ste chceli, alebo ste urobili akúkoľvek inú chybu, môžete požiadať okrskovú volebnú komisiu, aby vám vydala nové lístky. Chybne označený súbor lístkov vhodíte do urny, ktorá je na to určená.

Pôvodne bolo do volieb zaregistrovaných 24 politických subjektov, no Pirátska strana – Slovensko krátko pred voľbami oznámila, že svoju kandidatúru sťahujú. Z uvedeného dôvodu sa hlasovacie lístky tejto strany nebudú voličom vydávať. Ak by omylom komisia tento hlasovací lístok voličovi vydala, pri sčítaní hlasov sa na takýto hlas neprihliada, pretože sa považuje za neplatný.

Môžem sa fotografovať vo volebnej miestnosti a vyniesť hlasovacie lístky?

Fotografovanie nie je vyložene zakázané, no ak to chcete spraviť, mali by ste si vyžiadať povolenie od ľudí, ktorí by mohli byť na snímke zachytení, vrátane členov okrskovej volebnej komisie.

Vynášanie hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti je zakázané. Keď to urobíte, hrozí vám poriadková pokuta 33 eur.

Koľko kandidátov získa miesto v Európskom parlamente?

Slováci si zvolia 15 europoslancov, čo je o jedného viac ako v posledných eurovoľbách. Európsky parlament ich má celkovo 720. Z Česka a Maďarska bude zvolených 21 europoslancov a z Rakúska o jedného menej. Poliaci si zvolia až 53 europoslancov.

image

Prečo sú eurovoľby dôležité

Najviac europoslancov bude mať Nemecko, až 96. Nasleduje Francúzsko s 81 a Taliansko so 76 europoslancami. Najmenšie zastúpenie budú mať európski trpaslíci z Cypru, Malty a Luxemburska. Zastupovať ich bude iba šesť politikov.

Zaujímavosťou tiež je, že každá krajina má iné volebné kvórum, teda percento voličov, ktorí musia dať preferovanej strane hlas, aby sa dostala do Európskeho parlamentu. Na Slovensku, v Česku a Poľsku je kvórum päť percent. Rakúšania majú o jeden percentuálny bod menej. Zaujímavosťou je, že až 13 krajín nemá žiadne kvórum. Je medzi nimi Nemecko, Španielsko, Slovinsko či Írsko.

Kto môže voliť?

Právo voliť má občan Slovenska, ktorý má na našom území trvalý pobyt a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Voliť môže aj občan iného členského štátu Európskej únie, ktorý má na území Slovenska trvalý pobyt.

Voliť na území Slovenska má právo aj náš občan, ktorý nemá na území Slovenska a ani na území iného členského štátu Európskej únie trvalý pobyt.

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak.

Kam ísť voliť a aké doklady potrebujem mať pri sebe, aby mi bolo umožnené hlasovať?

Každý volič dostal v dostatočnom predstihu do schránky lístok s informáciou, kam a v akom čase má ísť voliť. Priamo v budove, kde sa voľby konajú, je umiestnená tabuľa s informáciou, ktorá miestnosť je určená pre konkrétne adresy trvalého pobytu.

Občan sa členom okrskovej volebnej komisie preukáže občianskym preukazom, a ak mu bol vydaný hlasovací preukaz, tak aj tým. Volič s trvalým pobytom mimo územia Európskej únie sa preukáže pasom a čestným vyhlásením o trvalom pobyte v cudzine. Zahraniční voliči predkladajú pobytový preukaz občana Európskej únie.

Chcem voliť na inom mieste, ako mám trvalý pobyt. Dá sa to?

Áno. Občan s trvalým pobytom na našom území môže voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti v rámci celého Slovenska. Musí si však zabezpečiť voličský preukaz. Tie vydávajú mestá a obce. Požiadať oň môžete len osobne na miestnom, obecnom a mestskom úrade najneskôr do piatka. Treba to stihnúť počas úradných hodín.

image

Jeho hlas počuť naprieč Európou. Slovák zažíva v Bruseli naháňačku, Rusko naňho uvalilo sankcie (rozhovor)

Stať sa môže aj to, že ste si vybavili hlasovací preukaz už dávnejšie, no medzičasom sa vám stratil. V takom prípade obec a mesto nemôžu vydať náhradný. Je tým zabezpečené, aby občan nevolil na viacerých miestach. Okrsková volebná komisia si totiž nemá počas soboty ako preveriť, či už občan nevolil aj niekde inde. Bez hlasovacieho preukazu je možné voliť iba v mieste trvalého pobytu.

Kedy budú známe výsledky volieb do Európskeho parlamentu 2024?

V nedeľu o 18.15 hodine sa očakáva zverejnenie odhadov šiestich členských štátov.

O dve hodiny neskôr by mala byť známa prvá projekcia zloženia Európskeho parlamentu na základe odhadov výsledkov v 11 členských štátoch. O 22.00 hodine sa pravdepodobne zverejní projekcia nového parlamentu na základe odhadov zo 14 členských štátov, pričom o 15 minút neskôr by malo pribudnúť aj Švédsko.

Prvá projekcia zloženia Európskeho parlamentu na základe odhadov a ďalších údajov zo všetkých 27 členských štátov by mala byť známa v nedeľu 9. júna po 23.00.

Presné výsledky, ako volili Slováci, bude mať Štátna volebná komisia skôr, no nemôže ich zverejniť dovtedy, kým sa voľby neskončia v celej Európskej únii. Volebné miestnosti zavrú ako poslední Taliani, konkrétne v nedeľu o 23.00.

Koho môžem voliť?

Zoznam kandidujúcich strán a jednej koalície nájdete na stránkach ministerstva vnútra tu. Ešte raz upozorňujeme, že Pirátska strana – Slovensko z volieb odstúpila.

Čo robiť, ak mám ja alebo môj príbuzný a známy zdravotné problémy, ktoré mu sťažujú voľbu?

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné znevýhodnenie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, a oznámi pred hlasovaním túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, aby podľa jeho pokynov a zákona upravila hlasovací lístok a vložila do obálky. 

Takouto osobou nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie. Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb.

Volič, ktorý nemôže pre zdravotné znevýhodnenie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže požiadať, aby obálku do volebnej schránky v jeho prítomnosti vložila iná osoba, nie však člen okrskovej volebnej komisie.

Občan, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať obec a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená.

01 - Modified: 2024-06-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Majú top pozície, no často nie sú vidieť. Kto sú hlavní euroúradníci zo Slovenska? 02 - Modified: 2024-06-04 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prečo sú eurovoľby dôležité 03 - Modified: 2024-06-04 16:46:31 - Feat.: 1 - Title: Veľký národný blok v Bruseli? Vyzýva k nemu Orbán, Le Penová aj Meloniová. Smer vidí svoje miesto inde
01 - Modified: 2024-06-14 09:30:00 - Feat.: - Title: Nikdy nevolil a nevie, ako funguje europarlament. Cyperský YouTuber získal najviac krúžkov v krajine a stal sa bizárom volieb 02 - Modified: 2024-06-13 10:08:12 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili digitálne dvojča Zeme. Model predpovedá, ako by mohla vyzerať zemeguľa vplyvom klimatických zmien 03 - Modified: 2024-06-11 19:30:15 - Feat.: - Title: Eurovoľby: Volebná účasť v Európskej únii dosiahla 51 percent, Slovensko nebolo na poslednom mieste 04 - Modified: 2024-06-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Čo sa stalo v Maďarsku? Toto je Orbánovo Waterloo, hlása politik označovaný za skutočného vyzývateľa premiéra 05 - Modified: 2024-06-11 14:57:04 - Feat.: - Title: Samovražedná misia alebo geniálny ťah? Macron riskuje v boji s Le Penovou všetko
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
15. jún 2024 01:19