Belgický premiér Alexander De Croo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Belgický premiér rezignoval, víťazom eurovolieb sú flámski nacionalisti

10.06.2024, 08:17
Autor:
TASRTASR

Flámska liberálna strana vo federálnych a regionálnych voľbách "pohorela", keď sa vo Flámsku umiestnila na šiestom mieste.

Nacionalistická strana Nová flámska aliancia (N-VA) je pravdepodobným víťazom nedeľňajších parlamentných volieb v Belgicku. Tie sa konali zároveň s voľbami do regionálnych parlamentov a do Európskeho parlamentu (EP). Ich výsledok prinútil premiéra Alexandra De Crooa podať demisiu, informuje bruselský spravodajca TASR.

Prvé výsledky, po sčítaní väčšiny hlasov, naznačili, že N-VA si zachovala pozíciu najsilnejšej strany v Belgicku a zadržala vzostup krajne pravicového hnutia Flámsky záujem, ktoré sa netají zámerom rozdeliť Belgicko. Podľa predvolebných prieskumov bol práve Flámsky záujem pasovaný za víťaza volieb.

N-VA bude mať v 150-člennom federálnom parlamente 24 kresiel a Flámsky záujem 20 mandátov.

Flámska liberálna strana (Open Vld) vo federálnych a regionálnych voľbách "pohorela", keď sa vo Flámsku umiestnila na šiestom mieste. Jej člen, belgický premiér Alexander De Croo, v nedeľu neskoro večer vyvodil politickú zodpovednosť a oznámil svoju rezignáciu.

image

Vzostup nacionalistov, úpadok Zelených. Voľby rozdali nové karty na boj o väčšinu

"Pre nás to bola obzvlášť ťažká noc, prehrali sme," povedal De Croo pred novinármi v emotívnom prejave potom ako zablahoželal víťazom - N-VA a strane Flámsky záujem - k volebnému víťazstvu.

De Croo priznal, že slabé výsledky Flámskej liberálnej strany, iba osem kresiel na federálnej úrovni, sú v kontraste s dobrými výsledkami dosiahnutými frankofónnymi liberálmi z Reformného hnutia (MR) v regióne Brusel a vo Valónsku - MR bude mať celkom 18 kresiel.

Šestnásť kresiel získala frankofónna Socialistická strana (PS), sociálno-kresťanská strana Zapojení získa 15 mandátov, valónska Strana práce (PTB) 14 mandátov, po 12 poslancov budú mať flámski kresťanskí demokrati a flámska socialistická strana Vooruit a osem De Croovi flámski liberáli. Valónski a flámski zelení dokopy získali 1O poslancov.

Takéto rozloženie síl postavilo politikov pred mesiace zložitých rokovaní o vytvorení vládnej koalície. Belgicko drží svetový rekord v počte dní bez regulárnej vlády - 541 v rokoch 2010-2011. V súčasnej sedemčlennej širokospektrálnej vládnej koalícii neboli ani N-VA ani Flámsky záujem. Bez účasti niektorej z nich si ťažko predstaviť budúcu federálnu vládu.

01 - Modified: 2024-10-16 13:11:51 - Feat.: - Title: V Nemecku vykonali razie v rámci medzinárodného vyšetrovania výbuchov bankomatov 02 - Modified: 2024-10-15 05:33:11 - Feat.: - Title: Holandsko obnoví tankový prápor, od Nemecka nakúpi 46 Leopardov 03 - Modified: 2024-10-08 08:00:00 - Feat.: - Title: Pracovná nočná mora. Nový zamestnanec múzea v Holandsku omylom vyhodil exponát, našli ho v smetiach 04 - Modified: 2024-10-08 05:59:40 - Feat.: - Title: Holandská polícia zatkla viacero propalestínskych demonštrantov 05 - Modified: 2024-10-07 16:30:00 - Feat.: - Title: Holandskí policajti odmietajú chrániť Židov. Vraj z morálnych dôvodov, počet útokov rapídne rastie
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
18. október 2024 04:52