byty, panelákDreamstime
StoryEditor

Vlastníci bytov majú väčšie práva, ale správcom povinnosti pribudli. Pozrite sa aké

04.09.2019, 12:00
Každou zmenou zákona o bytoch sa niečo zjednoduší a niečo, naopak, skomplikuje. Tvrdia to ľudia z praxe. O situáciách v bytovom vlastníctve si prečítajte dnešnú prílohu HN EXPERT.

Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome musia vo všetkých záležitostiach aktívne komunikovať so správcom. Na starosti to má buď ich vybraný zástupca alebo šéf spoločenstva. Zástupca informuje vlastníkov v dome o činnosti správcovskej organizácie a o všetkých dôležitých otázkach týkajúcich sa celého objektu. Ide najmä o poruchy spoločných zariadení, ktoré obmedzujú prevádzku bytového domu, ako je napríklad nefungujúci výťah, ďalej môže ísť o dodávku energií a vody, ale napríklad aj o poškodenie svietidiel či iných spoločných častí alebo zariadení.

Kým v minulosti mohol zastupovať vlastníkov aj človek, ktorý v dome nevlastnil žiaden byt ani iný priestor, po novom to od novely bytového zákona už neplatí. V súčasnosti to môže byť len osoba, ktorá je v dome vlastníkom. Zástupca bývajúcich však má aj ďalšie obmedzenia vyplývajúce zo zákona. Nemôže napríklad rozhodovať o veciach, o ktorých môžu rozhodovať len spoločne všetci vlastníci bytov v dome. Súčasne platí, že vlastníkom prináležia rozhodnutia v presne vymedzených predmetoch hlasovania. Na odlišné témy a predmety hlasovania sa legislatívne vyžadujú príslušné kvóra na to, aby ich účastníci schôdze či zhromaždenia schválili.

Od poslednej novely nastala pre vlastníkov bytov významná zmena aj v tom, že schôdza alebo písomné hlasovanie musí prebehnúť do 15 dní, odkedy sa správcovi alebo rade spoločenstva doručila takáto žiadosť. Stačí na to aj štvrtina vlastníkov. Ide o to, aby sa zamedzilo prieťahom zo strany správcu či rady, ak z ich strany nie je záruka na včasné vyhlásenie schôdze alebo písomného hlasovania.
O týchto, ale aj mnohých ďalších zmenách, ktoré ovplyvňujú a regulujú život vlastníkov bytov vfrátane správcovských firiem sa dočítate v dnešnej servisnej prílohe nášho denníka HN EXPERT.

01 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 02 - Modified: 2023-12-16 14:30:00 - Feat.: - Title: Nemá váš panelák dostatočnú údržbu? Právnička pre HN radí, ako túto situáciu riešiť 03 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 04 - Modified: 2023-10-11 09:05:58 - Feat.: - Title: ELTON JOHN predáva luxusný apartmán za milióny dolárov. Pozrite na ten naleštený interiér a MEGA šatník! 05 - Modified: 2023-09-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Zo starého bytu na Vinohradoch je moderný byt s čistým dizajnom. Premena pred a po vás nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:19