StoryEditor

Testovali sme tresčiu pečeň. Z delikatesy polovicu „vyhodíte“

28.02.2015, 23:01
V niektorých rybacích konzervách je viac oleja ako samotnej ryby. Rozdiely sú veľké, vraj závisia aj od sezóny a veku ryby.

Aj vy ste si už pri otvorení konzervy zanadávali, lebo v nej bolo, v porovnaní so samotnou potravinou, viac nálevu, masti, či oleja, ako ste čakali?
Hospodárske noviny preverovali, ako je to s olejom v jednej z tradičných pochúťok - tresčej pečeni vo vlastnom oleji. Tak sa volá táto delikatesa, ktorú dovážame napríklad z Islandu, či Nórska.
Zisťovali sme hmotnosť pevnej a tekutej zložky týchto konzerv. V niektorých totiž tvorí pečeň menšiu časť obsahu. Zákazníci tak neplatia za pečeň, ale hlavne za olej, v ktorom „pláva“.  

Napríklad v konzerve MOJA kúpenej v jednej z predajní siete Moja samoška, sme našli len 57 gramov pečene, zato oleja mala až 69 gramov. Preto sme následne vo viacerých obchodoch kúpili ďalšie konzervy a zisťovali hmotnosť ich obsahu.

Najlepšia 97 gramov, najhoršia len 63 

Podľa výsledkov bolo pri opakovanej kúpe v konzerve tejto značky viac pečene ako predtým - 75 gramov. No najviac jej obsahovala Giana (Tresčí játra). Až 97 gramov.
Prepadákom v našom teste je konzerva King Oscar (pôvod Nórsko), ktorú predáva napríklad Billa. Obsahovala len 63 gramov pečene a až 60 gramov oleja. Pritom táto konzerva bola najdrahšia, stála 2,59 eura. Je to až dvojnásobne viac ako cena iných značiek.  


                     Výsledky: obsah pečene a oleja v konzervách

   Najlepšie

   1. Moja samoška, Giana, pôvod: Island, dovozca: Goral, deklarovaná hmotnosť: 115 g, skutočnosť 125 g, z toho pečeň 97 g, olej 28 g
cena: 1,59 eura     

 

 



   2. Lidl, nautica, pôvod: Island, údená, omega-3 mastné kyseliny,

deklarovaná hmotnosť 120 g, skutočnosť 127 g, z toho pečeň 85 g, olej 42 g,
cena: 1,19 eura  
Chuťovo výborná.
Primeraný obsah ochucujúcich látok, ktorými býva soľ, korenie, či aróma bobkového listu a pod.  


 

 

 

 

 


 


     Ostatné poradie podľa pevnej a tekutej zložky konzervy

   3. Moja samoška, MOJA, pôvod: Island, dovozca. Goral, deklarovaná hmotnosť: 115 g, skutočnosť 121 g, z toho pečeň 75 g, olej 46 g,
cena: 1,29 eura      

 

 

 


  4. Billa, Officer, Islandská tresčia pečeň, omega-3 mastné kyseliny, dovozca: Goral, deklarovaná hmotnosť: 120 g, skutočnosť 126 g, z toho pečeň 73 g, olej 53 g,
cena 2,39 eura    
Vynikajúca chuť 

 

 

 

 

 

 

 



   5. Tesco, Giana, Islandská tresčia pečeň, pôvod: Island, dovozca: Goral, deklarovaná hmotnosť: 115 g, skutočnosť 120 g, z toho pečeň 72 g, olej 38 g,
cena: 1,25 eura   

 

 

 

 

 

 

 

 


 6. Billa, King Oscar, pôvod: Nórsko, predáva Hamé Slovakia, deklarovaná hmotnosť: 121 g, skutočnosť 123 g, z toho pečeň 63 g, olej 60 g,
cena: 2,59 eura  

 

 

 

 

 

 

 



Snímky: HN /Pavol Funtál


„Mačka“ v konzerve 

Napriek tomu, že olej v tresčej konzerve je súčasťou deklarovanej hmotnosti, pri jedení sa spravidla časť z neho nezje, ale vyleje, či zabalí a dá do odpadkov.    
Na obale týchto konzerv nie je totiž uvedená čistá hmotnosť pečene, ale celá hmotnosť obsahu, teda vrátane oleja. Takže pri nakupovaní nikdy neviete, či vám konzerva bude stačiť na pokrm, ktorý chcete z tresčej pečene pripraviť. Pritom tieto konzervy nie sú práve najlacnejšie. Hmotnosť ich obsahu býva okolo 115 až 120 gramov a mimo akcie stoja od 1,20 eura po 2,60 eura. Nikdy však nemáte istotu, či túto sumu zaplatíte naozaj za pečeň, alebo prevažne za olej. To zistíte až doma, keď konzervu otvoríte. 

Príčiny sú v „sezóne,“ aj vo veku ryby

Zisťovali sme, prečo je v nich tak veľa oleja a hmotnosť samotnej pečene je neraz nižšia a navyše v jednotlivých konzervách výrazne rozdielna. 
Podľa Miroslavy Adamkovičovej zo spoločnosti Goral, ktorá dováža konzervy tresčej pečene, ide o „trochu špecifický“ výrobok. Do konzerv sa podľa nej olej nepridáva, ale „je to olej, ktorý uvoľní tresčia pečeň pri tepelnom spracovaní (sterilizácii). Olej je jej prirodzenou súčasťou,“ povedala.


Gadus morhua - treska, z ktorej pečeň sa konzervuje. Ryba môže narásť až do dĺžky 2 metrov. Jej charakteristickým znakom je „fúz“ na spodnej čeľusti.    

Na etikete sa neuvádza hmotnosť pevného podielu, lebo do výrobku sa pri jeho príprave nepridáva žiadna tekutina. Ako povedala Adamkovičová, pri výrobe sa do konzervy vloží surová tresčia pečeň. Jej hmotnosť pred spracovaním je totožná s hmotnosťou, ktorú niektorí distribútori uvádzajú na etiketách ako hmotnosť tresčej pečene pred spracovaním. Pri sterilizácia však „pustí“ pečeň olej, čím sa „scvrkne“.
„Pustený vlastný olej je neoddeliteľnou súčasťou výrobku. V závislosti od obsahu tuku v surovine, ktorý sa sezónne mení, môže byť potom vo výrobkoch, ako ste zistili, rozdielne množstvo pečene a oleja. Hmotnosť však súhlasí s údajom na etikete,“ vysvetlila Adamkovičová. 

Príčinou rozdielnej „váhy“ pevnej a olejovej zložky konzervy môže byť aj vek ryby, z ktorej pečeň pochádza, hovorí ďalej Adamkovičová. Staršie ryby ju majú mastnejšiu, prípadne nie u všetkých je rovnako mastná. Preto sa v konzervách môže vyskytnúť rozdielny obsah oleja, a to aj v rovnakej výrobnej šarži.
Konzervy s tresčou pečeňou sa na Slovensku nevyrábajú, ale hotové dovážajú, informovala Adamkovičová.  

Odborník na ryby, ktorý nechce byt menovaný (jeho meno máme v redakcii) však hovorí, že pred sterilizáciou pečene sa do konzervy dáva „aj trochu vody a tiež koreniny - soľ, korenie, aróma bobkového listu a podobne“.  

Čo na to EÚ a štát

Legislatíva Európskej únie považuje olej z tresčej pečene za súčasť hmotnosti obsahu konzervy, lebo pochádza z pečene, teda priamo zo suroviny. Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy však pripúšťa, že ide o legislatívnu dieru, ktorú výrobcovia konzerv môžu využiť.   
„Ak nie ste (s konzervou) spokojný, nemusíte ďalej túto značku kupovať a vyberiete si inú. Prípadne napíšete výrobcovi svoj názor. Ak výrobca, baliareň alebo predajca zistia, že sa produkt nepredáva, hľadajú dôvody a urobia nápravu. Netreba sa orientovať ani podľa ceny výrobku,“ odporúča Štulc.



Druhy nálevov ktoré nie sú súčasťou NETTO obsahu konzervy

voda
vodné roztoky solí
rôsol
vodné roztoky potravinárskych kyselín
ocot
vodné roztoky cukrov a iných sladidiel
ovocné alebo zeleninové šťavy, ak ide o ovocie alebo zeleninu
glazúra, ak ide o glazúrovanú potravinu

Zdroj: Úradný vestník Európskej únie 22. 11. 2011

poznámka HNolej z tresčej pečene v tomto zozname nie je, čiže je súčasťou NETTO obsahu konzervy



Ako sa na obaloch potravín označuje hmotnosť obsahu  

Označenie „čistej“ hmotnosti (netto) nie je povinné, ak ide napríklad o potraviny, ktoré: 
podliehajú výrazným stratám objemu alebo hmoty a predávajú sa na kusy alebo sa vážia v prítomnosti kupujúceho 
ktorých netto množstvo je menšie ako 5 gramov alebo 5 mililitrov
sa bežne predávajú po kusoch za predpokladu, že počet položiek sa dá vidieť a spočítať


Zatriasť a počúvať

Ak sa nechcete cítiť podvedený, pri kúpe plechovej konzervy si nedávajte do košíka hneď prvú, ktorá je na pulte. S niekoľkými potraste a počúvajte, či v nej „žblnká“. Ak je zvuk silnejší, spravidla to znamená, že je v nej veľa oleja a málo „mäsa“. Vyberte si takú, z ktorej ide minimum tohto zvuku. Táto pomôcka je však len orientačná.   


                                        Živočíšne produkty

                      Obsah bielkovín, cukrov, tukov a energetická hodnota 
          V dolnej časti tabuľky je aj tresčia pečeň. (Porovnajte ju napr. so slaninou.)

01 - Modified: 2007-03-27 21:18:57 - Feat.: 0 - Title: Fico zasiahne do Zákonníka práce
01 - Modified: 2023-07-07 06:55:03 - Feat.: - Title: Eliminujte stravou srdcovo-cievne ochorenia 02 - Modified: 2023-03-25 14:27:18 - Feat.: - Title: Sucho spôsobilo prepad produkcie olivového oleja v Španielsku, ceny na svetových trhoch rastú 03 - Modified: 2022-04-11 15:28:06 - Feat.: - Title: Sebestačnosť v oleji by mohla byť onedlho realitou. Potravinári iniciatívu ministerstva vítajú 04 - Modified: 2023-04-14 10:59:10 - Feat.: - Title: Olivový, repkový či kokosový: Môžu byť zdravé, ale niektorým sa v kuchyni treba radšej vyhnúť 05 - Modified: 2023-03-09 07:37:16 - Feat.: - Title: Využiť ju len v kuchyni by bola veľká škoda. Obľúbená ingrediencia má mnoho ďalších výhod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. apríl 2024 08:12