StoryEditor

Fico zasiahne do Zákonníka práce

Zamestnávatelia si pri rokovaní o novele Zákonníka práce znova sadnú za jeden stôl s vládou. Potvrdili to včera po stretnutí zástupcov svojich členských organizácií.

Zamestnávatelia si pri rokovaní o novele Zákonníka práce znova sadnú za jeden stôl s vládou. Potvrdili to včera po stretnutí zástupcov svojich členských organizácií. Rozhodli sa tak napriek tomu, že ešte v pondelok ohlásili odchod z tripartity s tým, že sa budú stretávať len s odborármi. Tým protestovali proti rozhodnutiu ministerky práce Viery Tomanovej, ktorá predčasne skončila tripartitné stretnutie s odôvodnením, že zamestnávatelia nemali na rokovaní potrebný počet zástupcov. "Stretnutia s odborármi sú oveľa konštruktívnejšie, ako keď sa stretávame na ministerstve. Preto sa pýtam, akú úlohu má ministerstvo práce, keď do rokovania neprináša žiadnu pridanú hodnotu," zdôraznil hlavný vyjednávač Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko.
Odbory zmenili taktiku
Odborári však včera na svojom sneme prekvapujúco rozhodli, že na bipartitnej úrovni sa už so zamestnávateľmi nestretnú. Sporné otázky chcú riešiť len na tripartite, lebo dvojstranné rokovania so zamestnávateľmi vraj k ničomu neviedli. Pritom pôvodne sa obaja partneri mali stretnúť už dnes. "Je nám to ľúto. Je to dôkaz, že zákonník je politickou objednávkou odborov, ktorú vypracúva vláda," reagoval hlavný vyjednávač Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. S odborármi podľa neho dosiahli zamestnávatelia dobré výsledky. Pritom bipartitné rokovania bývajú predpokladom úspechu aj tripartity.
Premiér bude rokovať
Premiér Robert Fico sa v pondelok po koaličnej rade zastal ministerky práce. Vyhlásil, že vláda má výhrady k správaniu sa zamestnávateľov. Tí ho však už dávnejšie požiadali listom o stretnutie, na ktorom by hovorili o dosahoch novely zákonníka. No premiér im zatiaľ neoznámil termín stretnutia. "Ak budú mať zamestnávatelia záujem, určite sa s nimi stretnem aj ja. Ale treba ešte diskutovať o zákonníku, lebo vyhodnocujeme pripomienkové konanie, ktoré bolo urobené v rámci verejnej diskusie," povedal Fico. Smer-SD dostal podľa neho "stovky pripomienok rôzneho charakteru, ktoré sa spracúvajú. Takže v určitom okamihu sa stretnem so všetkými, ktorí sú na tomto procese zainteresovaní."
Zákonník verzus vládny program
Zamestnávatelia nesúhlasia s názorom premiéra, že novela Zákonníka práce z dielne ministerstva je v súlade s programom vlády. Fico sa na tom v pondelok zhodol s predsedami koaličných strán na stretnutí v Trenčianskych Tepliciach. "V programovom vyhlásení nie sú definované konkrétne paragrafy tak, ako je to uvedené v návrhu novely zákonníka. Podľa mňa ide novela jednoznačne nad rámec programu," myslí si Špirko. Zamestnávatelia sa zhodujú, že novela zákonníka je v rozpore s vládnym programom. Svoj názor odôvodňujú tým, že vládny kabinet v ňom deklaruje snahu vytvárať dobré podnikateľské prostredie. "Pripravovaná novela zákonníka je dôkazom toho, že sa ide celkom opačným smerom," dodal Špirko.
Ochota na kompromisy
Doterajšie nedorozumenia na tripartite považujú zamestnávatelia za "uzavretú záležitosť". Pri novele zákonníka sú ochotní dohodnúť sa na viacerých kompromisoch. To isté deklarujú aj odborári. V niektorých otázkach zamestnávatelia nemienia ustúpiť. Ide hlavne o zvyšovanie právomocí odborov v podnikoch, platenia odborových predákov z podnikových zdrojov a zastavenie výrobnej prevádzky odbormi. Odborári zasa nechcú meniť definíciu závislej práce, ktorá je v novele zákonníka. Živnostníci sa však obávajú, že ak bude platiť, mnohí z nich prídu o živnostenské povolenia.

Radikálne výhrady k zákonníku:
Zamestnávatelia:
nebudú súhlasiť s posilňovaním pozície odborov:
- možnosťou odborárov zastaviť prevádzku v podniku
- aby odborári schvaľovali v podnikoch výkonové normy
- aby sa zo zdrojov podnikov platili odboroví funkcionári

nechcú pripustiť:
- narušenie flexibility trhu práce
- zvýšenie odstupného pre odborových funkcionárov z ôsmich na 14 mesiacov

Odborári:
nebudú súhlasiť so zmenou definície závislej práce, o čo sa snažia živnostníci

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:27